ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

05/19/2022 09:24:28 PM
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Intervencions d'art mural a Sant Boi: la ciutat muda la pell
Artistes del municipi transformen l'espai públic mitjançant projectes comunitaris

11/13/2018

Transformar l'espai públic, impulsar la creació artística local i treballar per una cultura participativa i comunitària. Un passeig per Sant Boi revela que la ciutat ha trobat en l'art urbà una manera eficaç de donar resposta a aquests reptes del govern municipal. Des de principis de 2016, una dotzena d'intervencions comunitàries liderades per artistes locals han transformat l'espai públic. La ciutat muda la seva pell.

Galeria de fotos

Les principals intervencions artístiques

Les intervencions s'han concretat en llocs de Sant Boi com les façanes de les escoles Barrufet i Casablanca, el mur que separa els dos 'hospitals psiquiàtrics', la zona d'esbarjo per a gossos del barri de Marianao, els jardins de Can Castells-Centre d'Art, el mur de l'avinguda Marina Girona situat davant de les Termes Romanes i diferents indrets del barri de Casablanca.

Un col·lectiu d'artistes urbans de primer nivell

Artistes urbans, il·lustradors i il·lustradores, majoritàriament de Sant Boi, s'han aplegat en cadascun d'aquests casos per dissenyar i fer realitat aquestes intervencions murals, que han permès donar visibilitat a una comunitat local de creadors i creadores de primer nivell.

Processos innovadors de treball comunitari

Les intervencions s'han dut a terme mitjançant innovadors processos de treball col·lectiu, que han implicat el treball conjunt dels artistes amb les comunitats vinculades als espais d'intervenció (la comunitat educativa, en el cas dels murals de les escoles; la comunitat de veïns en els casos d'intervencions en murs d'edificis.

L'artista santboià Iván Bravo és un d'aquests creadors. Ha guanyat el Premi Junceda 2018 d'il·lustració per l'obra 'Healthy mural' realitzada a l'Escola Barrufet, on també va fer un mural de colors per la igualtat i on un grup d'alumnes va pintar dues parets a l'entrada del centre dintre del mateix projecte.

La majoria de les intervencions realitzades al barri de Casablanca porten el segell de Javier Daza 'Supe'. En tots els casos, s'ha tractat de projectes participatius emmarcats en la iniciativa Artichoke de la Federació d'Entitats Els Garrofers. El camp de futbol, l'escola, les pistes de patinatge o la plaça dels Gegants són algunes de les localitzacions d'aquestes obres d'art urbà.

Un altre creador local, Daniel Fernández 'Tutti Grafitti', va executar un gran mural de 37 m de longitud davant de les Termes Romanes amb motiu de la darrera edició de Barrejant, la festa de la solidaritat de Sant Boi. Les imatges reprodueixen missatges sobre la igualtat de gènere, les persones refugiades, el treball digne i la democràcia.

Nous projectes

En els pròxims mesos es duran a terme altres projectes de similars característiques: tallers d'art urbà al Casal de Camps Blancs i al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, intervencions a la façana del Casal de Casablanca i la futura Escola de Restauració i un mural al carrer de Badajoz amb aportacions de veïns i veïnes de la zona.

Més realistes o més abstractes, de gran format o de reduïdes dimensions, amb la participació exclusiva d'artistes locals o també d'altres països (30 joves europeus van col·laborar aquest estiu al projecte Art Taboo ), totes aquestes actuacions donen forma a un programa cultural en què la pintura mural i el grafiti són un vehicle per millorar, dignificar i embellir l'espai públic i per projectar la ciutat com un referent d'art urbà. Són, també, una eina de cohesió i integració social.

Sant Boi esdevé així un gran llenç on es desenvolupen les capacitats creatives de les persones alhora que l'espai públic es transforma i la ciutat muda la seva pell.


Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades