No Ac tivada

Nota de Premsa

Activada

Publicable en Notes :


Publicable a la Intranet :


Publicable a la Web :


Codi :

2006-0092

Data :

05/17/2006

Títol :

'Germani sum. Fur caue malum'

Subtítol :

El Museu de Sant Boi presenta una inscripció romana única a la Península Ibèrica

Texte / Cos
de la Nota :

El Museu de Sant Boi de Llobregat farà demà dijous 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, la presentació pública d'una peça de gran vàlua arqueològica. Es tracta d'una gerra de ceràmica d'ús quotidià, de procedència romana, que conté un curiós text epigrafiat. El fet que una peça romana de ceràmica comuna contingui la inscripció d'un text 'privat' és una raresa que fins ara només s'havia trobat a dos llocs arreu del món: a Pompeia i al sud de la Gàl·lia. Per a Sant Boi, la troballa té una significació afegida, ja que permet documentar el segon nom d'una persona resident a Sant Boi durant l'epoca romana: ja coneixíem Iulius Anicetus, un obrador d'àmfores de finals del s.I a.C; ara coneixem també Germanus, probablement un esclau del segle II d.C.

La ceràmica que es presentarà demà es va localitzar durant les excavacions fetes l'any passat a l'antic casal conegut com Ca La Teresa de l'Oli per adequar-lo com a futura seu del Museu de Sant Boi juntament amb Can Barraquer, la casa on va viure el conseller en cap Rafael Casanova. Els dos edificis estan al cor del nucli antic de Sant Boi, molt a prop de l'església parroquial de Sant Baldiri.

La peça trobada és una gerra de ceràmica cuita que segurament es va usar per contenir aigua (o potser vi). Probablement va ser fabricada a Sant Boi durant la mateixa època en què es van bastir les Termes Romanes (entre finals del s.II i principis del s.III d.C) que constitueixen un dels principals valors patrimonials del municipi. El seu propietari hauria estat un esclau anomenat Germà que, sorprenentment, sabia escriure (podria tractar-se d'una persona rica caiguda en desgràcia o feta presonera, un mestre -gramaticus- o, simplement, un esclau amic del fill de l'amo, tot i que això no deixen de ser especulacions).

La inscripció està feta amb un punxó i escrita en llatí al coll de la gerra, amb una lletra cursiva molt acurada. Diu exactament: 'Germani sum. Fur caue malum', és a dir, 'Sóc propietat d'en Germà. Lladre, tem el malefici'. És la mateixa peça, doncs, la que parla. El seu missatge conté una marca de propietat i una advertència adreçada a un hipotètic lladre, la qual cosa fa pensar en una persona d'escassos recursos per a qui la possessió de la gerra és de gran importància.

La presentació de la gerra es farà el dia en què tots els museus del món presenten al mateix temps una peça del seu patrimoni, amb motiu de la celebració del seu dia internacional. L'acte tindrà lloc a Can Torrents (carrer Hospital, 9) a partir de les sis de la tarda i tots els assistents podran, després de la presentació, fer una visita guiada gratuïta per conèixer de prop com es treballa al Museu de Sant Boi, visitar les excavacions que es fan actualment a la plaça Constitució i participar en un taller d'arqueologia.

El Museu de Sant Boi, la Universitat de Barcelona i l'empresa Arqueocat estan col·laborant per redactar un article científic que presentarà aquesta troballa a la comunitat científica mitjançant la seva presència en publicacions especialitzades.

Annexos :


Àmbit/s Temàtic/s :

Patrimoni històric

Data Enviament a la Premsa :


Data Caducitat :


Imatge NP Thumbnail: Imatge NP gran: