No Ac tivada

Nota de Premsa

Activada

Publicable en Notes :


Publicable a la Intranet :


Publicable a la Web :


Codi :

2018-0021

Data :

02/07/2018

Títol :

'Els nens de la guerra' recorda els més de 3000 nens i nenes espanyols evacuats durant la guerra civil

Subtítol :

L'exposició és un relat viu de l'experiència de les víctimes més innocents del conflicte

Texte / Cos
de la Nota :

Aquesta setmana s'ha obert al públic al Museu Can Barraquer l'exposició http://*agendasb.info/inauguracio-exposicio-els-nens-de-la-guerra/**"Els nens de la guerra", produïda per l'http://*anc.gencat.cat/es/inici/**Arxiu Nacional de Catalunya, el http://*memoria.gencat.cat/ca/inici/**Memorial Democràtic de Catalunya i l'associació Archivo, Guerra y Exilio. La mostra fa un repàs de la trajectòria dels més de 3000 nens i nenes espanyols que van ser evacuats els anys 1937 i 1938 a la Unió Soviètica per protegir-los del conflicte bèl·lic. El diumenge 11 de febrer tindrà lloc la inauguració oficial amb una visita guiada i una taula rodona.

L'exposició està composta per cartes, dibuixos, escrits biogràfics i fotografies fetes pels protagonistes. Mitjançant aquests elements explica les peripècies i experiències viscudes pels nens i les nenes espanyols (majoritàriament d'Astúries i País Basc, però també de Cantàbria, València, Barcelona, Madrid i altres punts) que van ser evacuats durant la guerra civil a la Unió Soviètica. En aquelles condicions van ser persones refugiades, víctimes d'un exili forçós a causa de la dictadura franquista, van haver de viure la II Guerra Mundial i van acabar integrant-se en la societat soviètica.

La mostra fa una referència a la solidaritat internacional amb aquells nens i aquelles nenes, víctimes innocents de la guerra, tot fent un paral·lelisme amb la situació similar que viuen les persones refugiades de la guerra de Síria.

Tot i que es pot visitar des del dia 6, la inauguració oficial està prevista per diumenge 11 de febrer, a les 12 hores. L'acte inclourà una visita guiada a càrrec de la directora de l'Archivo Guerra y Exilio, Dolores Cabra, i una taula rodona amb dues "nenes de la guerra", entre 85 i 95 anys, que explicaran la seva experiència vital. També hi assistiran representants de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Aquesta exposició s'emmarca en el treball que estan realitzant l'Arxiu Històric i el Museu de Sant Boi al voltant de la recuperació de la memòria històrica.

Més informació: https://*culturasantboi.wordpress.com/2018/01/30/els-nens-de-la-guerra-al-museu-de-sant-boi/**culturasantboi.cat i http://*www.museusantboi.cat/lexposicio-els-ninos-de-la-guerra-nova-expo-temporal-al-museu-de-sant-boi/**museusantboi.cat

Annexos :


Àmbit/s Temàtic/s :


Data Enviament a la Premsa :


Data Caducitat :


Imatge NP Thumbnail: F2018-0021b-Nens-de-la-guer Imatge NP gran: F2018-0021a-Nens-de-la-guer