ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

01/19/2021 03:30:33 PM
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Entra en vigor l'ordenança municipal que regula l'ús de patinets elèctrics i VMP a Sant Boi
La nova normativa ordena la circulació, facilita la convivència entre diferents opcions de mobilitat i redueix riscos

06/11/2020

Sant Boi compta amb nova ordenança per regular la manera en què les bicicletes, els patinets elèctrics i els vehicles de mobilitat personal (VMP) han de circular per l'espai públic. La normativa que acaba d'entrar en vigor els prohibeix circular per les voreres de menys de 4,5 m d'amplada i estableix que han d'anar pels carrils bici, pels carrers per a vianants o, en el cas dels carrers amb velocitat limitada a menys de 30 km/h, per la calçada, compartint espai amb els vehicles de motor.

La nova normativa recull les recomanacions de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i s'avança a la regulació general que ha de tramitar la Direcció General de Trànsit (DGT) en el marc del Reglament General de Vehicles. L'objectiu és ordenar la circulació, facilitar la convivència entre diferents opcions de mobilitat i reduir riscos en la utilització d'aquest tipus de vehicles, que tindran un paper encara més protagonista en la nova etapa de la mobilitat ocasionada per la situació d'emergència sanitària.

L'ordenança considera VMP els vehicles propulsats per motor elèctric que poden assolir una velocitat d'entre 6 i 25 km/h . Els que no superen els 6 km/h es consideren joguines i els que passen dels 25 km/h requereixen una autorització administrativa per circular.

A tots els efectes, els patinets elèctrics i la resta de VMP es consideren com a vehicles, i no pas com a vianants, i de manera genèrica el seu ús s'equipara al de les bicicletes. Bicicletes, patinets elèctrics i VMP poden circular pels carrils bici i per la calçada de carrers amb la velocitat limitada a menys de 30 km/h. Als carrers de la trama urbana on es pot assolir una velocitat superior als 30 km/h, es recomana que circulin per la banda dreta. Per contra, no poden anar per les voreres (excepte voreres amples de més de 4,5 m, on no poden passar dels 10 km/h).

Aquest tipus de vehicles han d'indicar els canvis de trajectòria i les aturades i a la nit han de circular provistos de llums i elements reflectants homologats. Per utilitzar-los, cal tenir almenys 16 anys i només hi pot viatjar una sola persona. La utilització d' auriculars i telèfons mòbils està prohibida durant la conducció.

La nova ordenança municipal s'inscriu en l'aposta històrica de Sant Boi per un model de mobilitat saludable i sostenible , que prioritza els desplaçaments a peu, amb bicicleta i altres mitjans de transport no contaminants. Les necessitats sorgides arran de l'emergència sanitària de la Covid-19 reforcen la necessitat d'aprofundir en aquest model.


Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades