ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

01/19/2021 03:01:12 PM
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


El Laboratori d'Art Comunitari (LAC) de Sant Boi, inclòs al Mapa d'Actius de Salut de la Generalitat
Els centres d'assistència primària (CAP) poden prescriure la participació en aquest projecte municipal d'art inclusiu

09/10/2020

El projecte Laboratori d'Art Comunitari (LAC) de l'Ajuntament de Sant Boi ja forma part del Mapa d'Actius de Salut de la Generalitat de Catalunya. Els i les professionals dels centres d'assistència primària (CAP) poden prescriure la participació en aquest projecte com una millora per a la salut i el benestar, en especial per a persones amb malaltia mental, Alzheimer i altres demències.

El Laboratori d'Art Comunitari (LAC) desenvolupa processos creatius amb col·lectius diversos de la ciutat de Sant Boi per apropar-los a l'art contemporani i contribuir a trencar estigmes des d'una concepció inclusiva i participativa de la cultura.

Escoles i instituts, persones amb diversitat funcional, gent gran, pacients d'hospitals de salut mental o dones immigrants són alguns dels col·lectius que prenen part en el projecte, impulsat per Can Castells Centre d'Art (CCCA) des de 2013.

Cada edició es dedica a una temàtica concreta i més de 200 persones hi treballen alhora , de la mà d'artistes locals, al llarg d'un procés creatiu de sis mesos de durada que desemboca en una exposició oberta a la ciutadania on s'ofereixen diferents visions d'una mateixa temàtica.

El LAC democratitza l'accés a la cultura trencant amb la idea que l'art contemporani és només per a intel·lectuals o persones amb estudis i promou espais de relació on les capacitats intel·lectuals, la trajectòria formativa o la procedència geogràfica i social no són un obstacle.

Actius comunitaris per millorar la salut i el benestar

El Mapa d'Actius de Salut forma part de la iniciativa 'Aquí sí. Actius i salut' de la Generalitat de Catalunya, una eina que identifica actuacions i recursos amb una influència positiva en la salut comunitària (tallers, cursos, jornades, associacions...).

Cada comunitat té talents, habilitats, interessos i experiències que constitueixen un valuós catàleg d'experiències útils per millorar la salut i el benestar individual i col·lectiu. La lògica d'aquest projecte és visibilitzar-los i fer-los accessibles. El mapa d’actius de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) identifica aquestes experiències, anomenades “actius de salut”, i permet que individus o entitats introdueixin activitats i recursos comunitaris.

En aquest sentit, el Departament de Cultura de la Generalitat col·labora amb l’ASPCAT per incloure tots aquells equipaments museístics catalans que duen a terme activitats que promouen la salut i el benestar. Un dels principals objectius del mapa és que els professionals sanitaris puguin recomanar l’ús d’aquests actius de salut.

Més reconeixements

El Laboratori d'Art Comunitari (LAC) de Sant Boi també ha estat inclòs recentment al Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals, un catàleg d'experiències municipals innovadores impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer.

Torrents d'Art

Al Mapa d'Actius de Salut també s'ha incorporat el projecte Torrents d'Art, una altra iniciativa santboiana d'art comunitari, duta a terme pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu i l'Ajuntament (amb la col·laboració amb Can Castells Centre d'Art) per articular un diàleg permanent entre l’art i la salut mental.

En aquest projecte estan implicades les persones usuàries dels serveis de salut mental, al mateix temps que s’estableixen aliances amb altres col·lectius amb vulnerabilitat, diverses comunitats de dins i fora de Sant Boi i la ciutadania en general. L'objectiu final és trencar estigmes i afavorir l'accés a l'art i a la cultura sense exclusions tot treballant totes les disciplines artístiques (arts visuals, teatre, poesia, música...).


Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades