CA Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

01/17/2022 05:43:16 PM
reactivem
Ayuntamiento Ciudad Trámites Participa Actualidad
">Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Sant Boi es converteix en el primer municipi que disposa de contenidors grocs intel·ligents
La ciutat acull la prova pilot d'una tecnologia capdavantera per incentivar la recollida selectiva de llaunes i ampolles de plàstic

10/26/2021

Sant Boi és el primer municipi de Catalunya i Espanya que prova una nova tecnologia capdavantera per al reciclatge intel·ligent de residus als contenidors grocs d'envasos. Els nous contenidors grocs intel·ligents s'han presentat aquest dimarts, dia 26 d'octubre, als mitjans de comunicació.

La ciutat ja va ser l'any 2019 una de les pioneres en l'aposta pel reciclatge per incentius, amb la implantació del sistema Reciclos impulsat per Ecoembes. Aquest sistema de devolució i recompensa per a llaunes i ampolles de plàstic de begudes mitjançant una senzilla aplicació al telèfon mòbil funciona ja a 45 municipis (28 a Catalunya).

Ara Reciclos fa un pas més en el compromís amb un model innovador de reciclatge mitjançant la incorporació als contenidors grocs d'un cèrcol amb una nova tecnologia capdavantera.

El cèrcol es col·loca a la boca del contenidor groc del carrer i permet identificar cada envàs i també cada persona usuària, tot premiant la seva la seva contribució al reciclatge amb premis individuals o aportacions a projectes comunitaris de caràcter social o mediambiental.

Sant Boi servirà novament de camp de proves d'aquesta novetat tecnològica. La ciutat ja disposa dels 16 primers contenidors grocs intel·ligents als quals s'han instal·lat aquests cèrcols, al barri de Ciutat Cooperativa i Molí Nou.

Vídeo

A l'acte de presentació, celebrat a l'exterior de l'edifici de Sant Boi Centre Serveis, hi han assistit Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Óscar Martín, conseller delegat d'Ecoembes, i José Luis Moreno, gerent d'Innovació d'Ecoembes.

L'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha afirmat que "Sant Boi té una llarga trajectòria en favor de la transició energètica i en la lluita contra l'emergència climàtica. "En aquest context", ha afegit, "la gestió dels residus és fonamental". “Amb la nostra participació en aquest projecte de col·laboració público-privada", ha dit l'alcaldessa, "consolidem la nostra aliança amb Ecoembes per seguir distingint-nos com a municipi laboratori i pioner en la gestió dels residus, en aquest cas mitjançant la incorporació d'una nova tecnologia de reciclatge intel·ligent amb la corresponsabilitat de la ciutadania”.

Per la seva banda, Óscar Martín ha afirmat que “amb el contenidor groc intel·ligent revolucionem tecnològicament el sistema de reciclatge per recompensa actual, fent un salt que ens permet fer front als nous desafiaments i objectius legislatius definits des d'Espanya i des d'Europa per avançar cap a la tan necessària economia circular."

L'objectiu d'Ecoembes és expandir aquesta tecnologia en l'àmbit estatal. El fet que no modifiqui l'hàbit de la ciutadania a l'hora de reciclar ni el mitjà que utilitzen per fer-ho (contenidor groc) en facilita l'escalat a mitjà termini.

Com funcionen els contenidors grocs intel·ligents

Per utilitzar un contenidor groc intel·ligent, prèviament els ciutadans s'han de registrar a l'aplicació webde RECICLOS. Un cop davant del contenidor groc, s'identifiquen amb el seu mòbil a través del QR incorporat al contenidor i introdueixen les seves llaunes o ampolles de plàstic de begudes, d'una en una i sense bossa, pel cèrcol, que reconeix de manera automàtica els envasos, s'obre i s'il·lumina en verd indicant que els envasos són correctes.

Durant les 24 hores següents, els ciutadans obtenen punts, anomenats RECICLOS, que podran bescanviar per les diverses recompenses disponibles, tals com sortejos de productes sostenibles o donacions a projectes socials o ambientals del municipi. En concret, al barri Ciutat Cooperativa ‒ Molí Nou de Sant Boi de Llobregat, els punts obtinguts es poden bescanviar per participacions per al sorteig d'un patinet elèctric o per donacions a l'Associació Tots Som Santboians, centrada a ajudar persones amb discapacitat, i que s'encarregarà de realitzar accions de preservació d'espais verds.

A més, aquests contenidors intel·ligents segueixen disposant d'una boca tradicional que es pot fer servir per dipositar la resta d'envasos destinats al contenidor groc que es vulgui reciclar.

Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinción de Ciudad de la Ciencia y la Innovación Distintiu de gènere