ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

10/24/2021 06:03:22 AM
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


La Generalitat, el Ministeri de Defensa i l'Ajuntament de Sant Boi signen el protocol per traslladar l'actual caserna militar




En aquests terrenys, l'Ajuntament, conjuntament amb un consorci creat amb l'INCASÒL, desenvoluparan el nou sector residencial Caserna-Fecsa amb capacitat per construir 1.983 habitatges potencials, el 42% dels quals s'acolliran a diferents règims protegits

12/10/2007

El president de la Generalitat, José Montilla, ha presidit aquest matí la signatura del protocol per traslladar l'actual caserna militar de Sant Boi de Llobregat a uns terrenys alternatius, també dins el municipi. El protocol l'han firmat el ministre de Defensa, José Antonio Alonso, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i l'alcalde de Sant Boi de Llobregat, Jaume Bosch.

L'Ajuntament, conjuntament amb el consorci creat amb l'Institut Català del Sòl (INCASÒL), desenvoluparan un nou sector urbà a l'espai que ocupen actualment la caserna del Ministeri de Defensa i l'estació de Fecsa. Dels 1.983 habitatges potencials que es construiran al nou sector, és previst que 841 s'acullin a diferents règims de protecció oficial.

Segons l'acord signat avui, la nova caserna se situarà en un solar, propietat de l'Ajuntament, al sector industrial i logístic Prologis Parc Sant Boi. Pel que fa a la subestació de Fecsa, l'Ajuntament i l'empresa signaran un conveni per traslladar també les instal·lacions fora de l'àmbit.

Completar la xarxa urbana

L'àmbit Caserna-Fecsa comportarà una transformació urbanística i potenciarà una nova centralitat per al municipi de Sant Boi. Com que no es tracta d'un nucli aïllat, sinó d'un buit urbà, té la missió i vocació de relligar i recompondre el teixit consolidat, dinamitzar el seu entorn immediat i crear noves dinàmiques socials i d'activitats. El sector, de 16,27 hectàrees, està estratègicament situat al centre del nucli urbà. Els terrenys són a l'illa formada pel carrer d'Antoni Solanes, la ronda de Sant Ramon, el carrer de Pau Claris i el carrer de la Cerdanya.

El sector serà desenvolupat d'acord amb la proposta presentada pel gabinet d'arquitectes Serra-Vives-Cartagena, SL, i BMMP, guanyador d'un concurs d'idees convocat per l'Ajuntament. La seva proposta s'anomena 'Sant Boi 2012' i va ser la millor valorada de les cinc que van participar en l'esmentat concurs, que va anar acompanyat d'un procés de participació ciutadana. Els punts de vista expressats per unes 500 veïnes i veïns van tenir un pes important en la decisió final del jurat, format per polítics i tècnics municipals i per professionals de prestigi.

La proposta 'Sant Boi 2012' planteja que el nou sector integri les principals vies de la trama urbana actual, tot enllaçant-les amb Camps Blancs, Torrelavila i Casablanca. La prolongació del carrer del Tres d'Abril, que és l'eix principal d'aquesta proposta, i el carrer de Josep Marieges confluiran en una gran plaça pública. L'avinguda de l'Onze de Setembre arribarà fins al carrer de la Joventut per configurar un eix de serveis amb edificacions singulars, més altes que les del voltant. A la ronda de Sant Ramon hi haurà una façana edificada prop de Camps Blancs i dues places que donaran pas a equipaments. Habitatges, edificis de serveis i comerços es distribuiran per tota la zona en illes quadriculades.

El nou sector es desenvoluparà seguint criteris de creixement sostenible i s'adequarà a les necessitats del municipi, on l'eficiència energètica, l'aprofitament dels usos del sòl i l'aprofitament climàtic seran presents. Es disposarà de nou sòl per promoure-hi la diversitat d'usos i activitats compatibles amb la residència, amb edificacions de tipologies que s'ajustin a la demanda i a les necessitats reals del municipi i la seva comarca.

La integració i l'encaix d'aquest nou espai en el conjunt del sistema urbà existent garantiran la seva permeabilitat i milloraran la connectivitat entre els diferents sectors que l'envolten. També es preveu la planificació, projecció i execució de totes les obres d'urbanització i infraestructures per dotar el sector de tots els serveis necessaris per a la seva plena funcionalitat. Pel que fa a la mobilitat, es vetllarà perquè sigui sostenible, de manera que es prioritzi el transport públic per sobre del privat, es faci un ús racional i proporcionat de l'espai públic i es fomentin els itineraris per a vianants i bicicletes.

D'acord amb aquests criteris, el projecte inicial per desenvolupar el nou barri preveu destinar el 60% de la superfície total del sector a zones verdes, equipaments i vialitat; i el 40% restant a sòl residencial i terciari.

Un nou centre neuràlgic

El trasllat de la caserna militar i de la subestació elèctrica de Fecsa-Endesa fora del nucli urbà de Sant Boi és una aspiració històrica del municipi. Aquest trasllat és una de les operacions clau per a la configuració d'un nou centre neuràlgic de ciutat en un gran espai de més de 16 hectàries situat al bell mig del nucli urbà.

Les dificultats de moltes familíes santboianes per accedir a un habitatge al mercat lliure va decidir l'Ajuntament a promoure un important parc d'habitatges protegits i de lloguer, d'acord amb les línies estratègiques fixades al Pla local d'habitatge 2007-2011 i al Pla d'Actuació Municipal (PAM)

El Pla d'Habitatges de Sant Boi, aprovat per unanimitat al ple municipal del passat mes de març, preveu les accions necessàries per tal de crear en els pròxims sis anys 920 pisos de venda i 769 pisos de lloguer. Aquesta fita s'aconseguirà per mitjà de diferents fórmules: preu protegit, fomentar ajuts per a la rehabilitació, mediar en l'acord entre propietaris privats i llogaters, construir habitatges dotacionals i aixecar nous edificis de compra en règim de protecció oficial.

Actuació conjunta

L'Ajuntament de Sant Boi i l'Institut Català del Sòl desenvoluparan el nou sector de manera conjunta a través de la creació d'un Consorci.

Aquesta actuació urbanística està estretament relacionada amb el desenvolupament de dos àmbits residencials més, un dels quals és el sector de nova creació de Saló Central i l'altre és el barri ja existent de Casablanca, sotmès en aquests moments a una profunda transformació urbanística amb els ajuts que preveu la Llei de barris. Així mateix, es coordinaran els projectes i les obres d'urbanització del sector de Caserna-Fecsa i el sector de Saló Central a fi d'aconseguir-ne la màxima efectivitat.

La implicació de l'INCASÒL en aquest ambiciós projecte s'inscriu en el Programa de sòl i el Pla per al dret a l'habitatge, promoguts pels departaments de Política Territorial i Obres Públiques i de Medi Ambient i Habitatge. Ambdós programes tenen com a objectiu atendre al màxim les necessitats d'habitatge de la població introduint diferents mesures, entre les quals la urbanització de sòl per a ús residencial i l'increment de la construcció d'habitatges protegits per l'Incasòl.


Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades