ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

04/13/2021 04:07:48 PM
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Una exposició reconstrueix com es va viure a Sant Boi durant la Guerra del francès
El Museu de Sant Boi muntarà una barricada a l'entrada de l'exposició

01/16/2008

La Guerra del francès va ser cruel amb Sant Boi. Entre 1809 i 1814 hi van morir directament com a conseqüència del conflicte bèlic o, sobretot, de manera indirecta per la misèria que aquesta va generar, 750 persones (més de la meitat, infants). Aquesta xifra representava més del 28% del cens de població de l'epoca. El Museu de Sant Boi ha produït una exposició per reconstruir aquells fets amb fidelitat històrica i amb el màxim interès per al públic visitant. 'Aquesta desoladora guerra... Sant Boi a la Guerra del francès (1808-1814)' s'inaugurarà aquest diumenge, dia 20 de gener, a les 12 hores, a Can Torrents (Museu de Sant Boi) i es podrà visitar fins al dia 20 d'abril.

El públic trobarà a l'entrada de l'exposició la reconstrucció d'una barricada de l'època. Una àrea temàtica estarà dedicada a la figura històrica dels guerrillers (n'hi va haver uns quants de famosos a la zona, inclosa una guerrillera) i s'il·lustrarà amb reconstruccions a mida natural. Hi haurà també auques creades expressament per a l'exposició i dibuixos fets per Francesc Riart, un dels millors especialistes catalans en la recreació d'escenes històriques. Hi haurà objectes de l'època, tant de la guerra mateix (botons dels uniformes dels dos exèrcits, trobats en diferents excavacions fetes a la ciutat) com de la vida quotidiana (plats, per exemple). Hi haurà un canó d'aquells anys, que forma part de la col·lecició permanent del Museu de Sant Boi i hi haurà també les bales que aquest canó emprava. Hi haurà, per útlim, una moneda francesa de principis del segle XIX (cedida pel Museu Nacional d'Art de Catalunya, que la té en dipòsit després de la seva troballa al carrer de la Pau de Sant Boi)..

L'exposició utilitza aquests elements per presentar de manera formalment amena i fins i tot sorprenent uns continguts referents a una realitat ben dura. En terra de ningú, la gent de Sant Boi va patir per partida doble les destrosses i les incursions de l'exèrcit francès i de l'exèrcit espanyol en demanda d'homes, de diners i de queviures. La misèria generada per la guerra va tenir efectes devastadors en la població, sense distincions de gènere o edat. Per primer cop a la història de Sant Boi, un conflicte bèlic no va respectar la població civil i hi va causar víctimes.

Les fonts en què es basen els continguts de l'exposició són una bona col·lecció de textos administratius originals conservats als arxius de l'Ajuntament i dos llibres, també originals, en què els santboians Pau Porcet i Magí Castells narren els fets de l'època. Ells van ser els notaris d'uns anys desoladors.


Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades