ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

02/22/2020 01:43:03 AM
carnaval
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Mesures alternatives en lloc de sancions
L'Ajuntament segueix apostant per una ciutat cívica i educadora

06/18/2008

El Ple municipal va aprovar dilluns, dia 16 de juny, el Programa d'acció de mesures alternatives educatives a la sanció administrativa. Aquest programa ofereix mesures reparadores com a alternativa a les sancions administratives per infraccions de caràcter lleu. L'objectiu és implicar les persones infractores de l'Ordenança municipal de civisme i convivència en la comprensió de la repercusió col·lectiva i les motivacions de la seva conducta, tot sustituint el "càstig" per una solució "educativa" personalitzada. Acollir-se a les "mesures reparadores educatives" és voluntari, s'expressa mitjançant un pacte per escrit i comporta sempre la participació de la comunitat.

Un cas real

El Servei Municipal de Mediació ja ha portat a la pràctica les premisses del programa d'acció en algunes situacions concretes. Una d'aquestes situacions va tenir com a origen l'agressió d'un alumne a un altre. La denúncia de l'agressió va comportar l'obertura d'un expedient sancionador per part de la Policia Local. En aquest punt és on entra en joc el sistema de mediació reparadora. La persona infractora pot escollir entre pagar la sanció, recórrer-la o acollir-se al programa de mesures alternatives, com va fer l'alumne en qüestió. El Servei Municipal de Mediació va començar aleshores la seva tasca. Primer va parlar amb l'infractor. Després, amb ell i amb la seva família. L'alumne va acceptar el programa individual que se li va proposar, mitjançant la signatura d'un pacte. D'acord amb aquest pacte, es van crear les condicions perquè la persona infractora i la persona agredida parlessin i s'escoltessin en un espai neutral. Posteriormanet, es va treballar el tema a l'aula, amb els companys i les companyes dels dos alumnes i en la seva presència. Per últim, es va aconseguir que tot el centre participés en un treball coordinat contra la violència i a favor de la resolució pacífica i dialogada dels conflictes. L'alumne va canviar d'aquesta manera una "multa" per la participació en un procés educador.

El programa de mesures alternatives proposa respostes personalitzades, diferents per a cada situació. El sistema de treball, però, sempre camina en la mateixa direcció: del cas particular a la implicació de la comunitat, que es canalitza sempre en el marc d'algun programa preexistent. L'elecció d'aquesta fórmula voluntària i pactada pretèn ajudar a introduir la cultura del civisme, tot sustituint les respostes repressives per accions de mediació comunitària amb una component preventiva, en coherència amb l'aposta de Sant Boi per ser una "ciutat educadora" i per promoure la responsabilitat social, la democràcia participativa, els drets humans i la cultura de la pau.

La Fundació Marianao, la Creu Roja de Sant Boi, Cultura Viva Santboiana i el Centre Obert Don Bosco col·laboren amb aquesta iniciativa municipal.


Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades