ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

12/01/2021 01:51:38 AM
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Lluïsa Moret presenta el Pla de prevenció de l'assetjament sexual a les xarxes de metro i autobús
El document inclou un protocol d'actuació i mesures com la videovigilància als autobusos

03/05/2021

L'alcaldessa de Sant Boi i presidenta de l’àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de TMB, Rosa Alarcón, han presentat aquest matí el pla de prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe a les xarxes de metro i autobús.

El document, ampliat després d'un procés consultiu, inclou un protocol d’actuació i mesures com la videovigilància en els autobusos, a més d'un decàleg que expressa la condemna a qualsevol comportament que impliqui assetjament sexual o per raó de sexe a les xarxes de metro i autobús.

El document se centra en l’assetjament sexual no previst al Codi Penal però constitutiu d’infracció administrativa, és a dir, comportaments verbals, no verbals i/o físics d’índole sexual, no volguts per la persona receptora, o bé un sol incident que, pel seu caràcter summament ofensiu, pugui constituir per ell mateix un cas d’assetjament sexual.

Durant l'acte de presentació, que ha tingut lloc a l'estació de metro d'Universitat, Lluïsa Moret ha destacat el caràcter “pioner” del protocol, amb el qual “s’incorpora la visió de gènere i sobretot la garantia de la igualtat i dels drets de les dones en la gestió del transport públic”. “És un pas endavant, ja no teòric sinó d’accions concretes”, ha apuntat.

El pla detalla una proposta de mesures per implementar a les xarxes d’autobusos i de metro, com ara incrementar la presència d’agents de seguretat o personal, desenvolupar un sistema de videovigilància específic a l’interior dels autobusos i metros, establir un sistema de parades a demanda en rutes d’autobusos d’àrees perifèriques, assegurar la visibilitat a les marquesines de les parades d’autobús o millorar la il·luminació de vestíbuls, andanes i passadissos.

Videovigilància en temps real a la flota de bus

En relació amb la videovigilància en l’interior dels autobusos, entesa com una eina dissuasiva i afavoridora de la percepció de seguretat, el projecte s'implantarà pròximament a tota la flota. Abans de finalitzar aquest any podran començar a instal·lar-se les càmeres i els equips de comunicacions del nou sistema de videovigilància dins dels primers autobusos.

El transport públic és utilitzat majoritàriament per dones (60%). Segons els estudis, les dones que han estat víctimes de violència masclista assenyalen l’esfera pública com l’escenari més habitual de l’assetjament sexual, i entre els espais públics, el transport figura en primer lloc. A més, dues de cada tres dones han canviat d’hàbits de mobilitat en relació amb la percepció de seguretat.

Més informació


Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades