ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

12/08/2021 12:58:37 AM
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


La ciutat acull una xarxa de refugis climàtics per protegir la població de la calor extrema
S'han habilitat 6 espais, equipaments públics i parcs urbans, que serviran com a recer per a la ciutadania quan es produeixin onades de calor.

07/16/2021

L'Ajuntament ha posat en marxa sis refugis climàtics per a altes temperatures inclosos tots ells disn de la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics de l' Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) . Un conjunt d'espais accessibles que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant d'episodis meteorològics extrems, com les onades de calor. Els parcs de Marianao, de la Muntanyeta i Can Julià, la plaça dels Focs de Sant Joan, la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer i Can Massallera són els sis refugis de Sant Boi d'un total de 20 a tot l'entorn metropolità.

Es tracta d'un conjunt d'espais accessibles que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant d'episodis meteorològics extrems, com les onades de calor. En la situació d'emergència climàtica en què es troba el municipi, aquests fenòmens cada vegada són més freqüents i intensos.

La Xarxa de Refugis Climàtics , inclou dues tipologies de refugis: els interiors, i els exteriors. Aquests equipaments i espais públics compatibilitzen els usos i les funcions habituals amb aquest servei durant els episodis de temperatures extremes. Per identificar els refugis s'han col·locat cartells a l'entrada de cadascun dels llocs. A cada cartell hi ha un QR amb la informació sobre els diferents refugis de la ciutat i de l'entorn metropolità i les seves característiques. Algunes de les ubicacions de la xarxa comptaran amb sensors de temperatura i humitat per monitorar les condicions climàtiques.

Els refugis climàtics interiors , conformats bàsicament per equipaments públics, estan equipats amb refrigeració, de manera que poden garantir unes condicions adequades per apaivagar la forta calor , amb una temperatura que es manté al voltant dels 26 °C.

Els refugis climàtics exteriors , situats en alguns parcs urbans, disposen d'una regulació tèrmica natural , ja que la presència d'aigua, de vegetació arbòria densa i de terreny permeable actuen com a reguladors de la temperatura i permeten gaudir d'un ambient més fresc. En un context d'augment d'onades de calor, disposar d'un espai públic funcional és fonamental per salvaguardar la salut i el benestar de les persones.

Gràcies a la presència de vegetació, els espais verds tenen una temperatura inferior a la daltres espais urbans i generen un efecte refrescant que s'estén pel seu entorn proper, que en funció de la grandària de l'espai verd és més o menys ampli. En general, els espais verds amb una presència de vegetació moderada poden tenir una diferència d'uns 2-3 °C (durant el dia) respecte a zones sense vegetació. Aquesta diferència de temperatura s'incrementa després de la posta de sol, sobretot en llocs menys humits, on la temperatura pot baixar fins a 5 °C, i en alguns casos fins a 6,5 °C.

Els refugis climàtics exteriors també resulten molt adequats davant de la presència, encara activa, de la covid-19 , ja que són espais oberts i segurs que ajuden la ciutadania a protegir-se de la calor. No tots els parcs serveixen com a refugis climàtics: cal que disposin d'una bona densitat d'arbres caducifolis, que són els que ajuden a rebaixar la temperatura, i que tinguin làmines d'aigua (llacs, estanys, basses...) i un sòl d'un material permeable que afavoreixi l'evapotranspiració.

Els refugis climàtics oferiran a la ciutadania, en especial a la població més vulnerable a les onades de calor , espais adequats per recuperar-se de l'estrès tèrmic que provoquen les altes temperatures sobre el cos humà. Aquests equipaments i espais públics podran acollir la població en general, però prioritzen les persones vulnerables a les altes temperatures, com la gent gran, els nadons o els malalts crònics.

Els refugis no estaran actius només durant els episodis oficials d'onada de calor (períodes de més de tres dies seguits de temperatures extremes), sinó també durant la resta de dies calorosos aïllats. L'objectiu general de la Xarxa de Refugis Climàtics és que, en un futur, qualsevol persona resident al municipi disposi d'un d'aquests refugis a menys de 10 minuts a peu des de casa seva. Ara, el 72 % de la població metropolitana viu a 10 minuts caminant d'un equipament públic (330 refugis interiors potencials, encara que actualment no estiguin integrats a la XMRC).

La població més gran de 65 anys que viu a menys de 10 minuts caminant d'un refugi interior potencial és del 71 %, i de qualsevol equipament de refugi climàtic (interior o exterior, amb 990 refugis potencials), és del 85 %.

Pel que fa a la població infantil, la població de menys de 5 anys que viu a menys de 10 minuts caminant d'un potencial refugi interior és del 67 %, i de qualsevol refugi climàtic, del 85 %.

Orígens de la XMRC. Sant Boi, municipi pilot

El punt de partida de la xarxa metropolitana de refugis climàtics és un “grup motor” (grup de treball) format per l'AMB i set municipis metropolitans, que van impulsar la creació d'aquest projecte. Es tracta dels municipis de Badia del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.

El primer pas del grup motor ha estat la posada en servei dels primers 20 refugis climàtics aquest estiu del 2021, 6 dels quals a Sant Boi. Les accions han consistit a identificar els equipaments i els espais verds més adequats per convertir-se en refugis climàtics. Posteriorment, l'AMB ha obert al seu web l'espai de consulta de la XMRC , en el qual hi ha informació sobre què és un refugi climàtic, un inventari i mapa de situació dels refugis i recomanacions per protegir-se durant les onades de calor.

Aquesta temporada d'estiu es farà el seguiment tècnic de la iniciativa, se n'avaluaran el resultat i l'ús i es definiran les properes accions per fer créixer la Xarxa de Refugis Climàtics. També es mesuraran algunes condicions dels refugis climàtics per analitzar-ne l'efecte refrescant.

Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades