ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

22/10/2020 12:05:32
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Maria-Mercè Marçal

MMM

Lloc on va viure i Edicions del Mall

Maria-Mercè Marçal va venir a viure a Sant Boi, juntament amb el seu marit, Ramon Balasch, el 1974, perquè tots dos treballaven com a professors de català a l'Institut Rubió i Ors. (Vegeu punt 1 de la ruta) S'estableixen en el 3r 1a d’aquest edifici, al carrer de la Victòria, 58, en un barri d’immigrants, de pisos barats, amb carrers sense asfaltar, a l’extrem del poble i amb vistes al cementiri.

Marçal va viure en aquest pis -primer amb el seu marit i després, sola, quan es va separar, el 1977- fins al 1980, quan va tornar a Barcelona.
Segons el testimoni de dos exalumnes seus, Montserrat Pugès i Ferran Puig:

“Anar a casa de la Maria-Mercè i en Ramon era entrar en una casa d'intel·lectuals, ben diferent de les tradicionals. Tenien llibres al menjador i hi havia quadres de pintors moderns, litografies i dibuixos d'en Tàpies, i en Viladecans, que hi era sovint, i en Brossa”.

Marçal va arrelar molt ràpid a Sant Boi, on va desplegar un intens activisme polític i el seu habitatge aviat va esdevenir, a més, un lloc de trobades i reunions literàries, a les quals assistien intel·lectuals coneguts de l'època; però també de caire polític, influenciats per l'ambient força polititzat i l'activisme que es respirava a l'Institut, especialment, i en general a tot el Baix Llobregat.

Alhora, el seu pis va ser també la seu d’Edicions del Mall, que va ser fundada el 1973 per Ramon Balasch i Maria-Mercè Marçal, entre d’altres.
Posteriorment, l’editorial va ocupar un local també al carrer de la Llibertat, al número 38-40, fins a l’any 1983, quan es va traslladar a Barcelona. Va tancar el 1988.

Al Mall, Marçal va editar tres llibres de la seva pròpia obra poètica: Bruixa de dol (1979), Sal oberta (1982), i La germana, l'estrangera (1985).
Font: Julià, Lluïsa. Maria-Mercè Marçal. Una vida. Barcelona: Galàxia Gutenberg, 2017

Àudio de la ruta: Casa seva i Edicions del Mall

Textos elaborats pel Consorci per a la Normalització Lingüística a partir del llibre de Lluïsa Julià Maria-Mercè Marçal. Una vida. Galàxia Gutenberg. Barcelona, 2017
Veu àudio: Mònica Santacreu, Ràdio Sant BoiAvui, vint-i-u de desembre,
he sortit al balcó:
sota una pluja que ja amainava
he vist els testos, les olles, els pots
de conserva plantats d’atzavares,
de cintes, begònies, geranis i cactus,
de cabellera de la reina
i d’alegria de la casa.
I el gessamí, que si se’m mor, no se’m mor.

Feia molts dies que no sortia al balcó
corrent darrere d’amors i d’altres coses...

Bruixa de dol, 1979

MMM
Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades