ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

22/10/2020 12:02:45
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Maria-Mercè Marçal

MMM

Institut Rubió i Ors

Maria-Mercè Marçal va començar a fer classes de llengua catalana entre els anys 1972 i 1980 a l’Institut Rubió i Ors, l’únic de Sant Boi en aquella època, que vivia una gran efervescència política.

Ben aviat estableix una estreta relació amb alguns dels alumnes dels últims cursos, amb els quals comparteix la lluita per la democràcia.

Els alumnes que la van tractar aquells anys recorden una Maria-Mercè combativa i entusiasta, que va participar activament en la reivindicació de l’ensenyament de la llengua i que va col·laborar en l’organització sectorial del professorat de Sant Boi.

A més, la imatge de professora jove i poc convencional, vestida força hippy i amb els cabells molt llargs, també seduïa força els estudiants pel contrast que oferia amb la majoria dels professors de l’època.

A banda de les hores de classe de català, que els mateixos alumnes castellanoparlants demanaven, Marçal va encapçalar algunes iniciatives literàries, recitals i escenificacions poètiques, que descobrien tota una realitat cultural, prohibida i amagada, als alumnes més àvids i conscienciats.

Àudio de la ruta: Institut Rubió i Ors

Textos elaborats pel Consorci per a la Normalització Lingüística a partir del llibre de Lluïsa Julià Maria-Mercè Marçal. Una vida. Galàxia Gutenberg. Barcelona, 2017
Veu àudio: Mònica Santacreu, Ràdio Sant Boi

Als meus alumnes

Amics, si de cop sobte em demanàveu
per què jo soc aquí, plorant el fàstic
de tothom, cada dia, amb els ulls foscos
del poc-coratge, d’inútil espera
sempre d’allò que no espereu que espera
de vosaltres, que no és pas ortografia…
Ni tampoc –no ho pensésseu, fulles d’alba-
somiava que fos l’alba més neta,
que si és fosca la nit, ha estat tan llarga!
-un pou, el cel, de sang i de silenci-
tan espigats el jull i la cugula
que la lluna més viva és fosca plena!
Al capdavall, amics, si em demanàveu…,
us diria a l’orella la secreta
ràbia que se’m menja l’alegria
i em dona pas de vella, mans de nàufrag.

Cau de llunes, 1977

MMM
Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades