ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

21/07/2021 14:25:23
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Control de plagues

Actuacions municipals i recomanacions a la ciutadania

Les altes temperatures de l’estiu faciliten la presència d’insectes i altres animals a l’espai urbà. L’Ajuntament realitza durant tot l’any tractaments especials per controlar la seva proliferació, una actuació que s’intensifica durant els mesos d’estiu.
Aquest any es realitzarà un tractament específic per als rosegadors (ratolins i rates) i paneroles a 300 pous de la xarxa de clavegueram. A més, el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat aplica un tractament contra els mosquits a 4.000 embornals de tot el municipi.

Per localitzar millor els focus de proliferació de les plagues és important la col·laboració de la ciutadania.

Què s'ha de fer quan es detecta una plaga a la via pública?

Contactar amb l'Ajuntament per comunicar la incidència

Com?

 • Per Internet: bústia ciutadana T'Escoltem
 • Per telèfon: 900 10 88 30
 • Un cop l'Ajuntament rep la comunicació d'una incidència, realitza el tractament que pertoca amb la major brevetat possible.

Què s'ha de fer quan la plaga és dins d'un domicili o una comunitat de veïns?

1- Si es tracta d'escarabats, rates o ratolins:

Primer cal identificar el tipus de plaga, ja que d'això dependran el tractament i les actuacions posteriors. Per exemple: alguns escarabats poden venir del clavegueram (escarabat oriental, escarabat americà), però altres només viuen a l'interior de pisos, locals i zones comunitàries (escarabat germànic o del cafè).
Després, cal detectar els punts d'entrada, els llocs on proliferen i conèixer l'abast del problema. S'hauran de revisar a fons la finca (habitatges, locals, zones de comptadors, pàrquing, etc.) i les diferents estructures (canonades i escomeses de connexió al clavegueram, desguassos, cambres sanitàries, parets, els terres, etc.).
Per últim, s'ha de planificar el tractament, que pot incloure l'ús de productes biocides, i la posada en pràctica de mesures preventives com poden ser:

 • Reparar les canonades trencades.
 • Tapar esquerdes i forats de les estructures.
 • Protegir adequadament els desguassos.
 • Protegir les juntes de portes i finestres, pe exemple instal·lant reixetes, burletes sota les portes o altres sistemes de protecció.
 • Mantenir els aliments i les restes orgàniques en recipients estancs.
 • Extremar la neteja i l'ordre, especialment als llocs on es manipulen i s'emmagatzemen aliments i restes orgàniques.

En alguns casos, és convenient demanar assessorament a una empresa especialitzada en control de plagues.

Les zones comunes dels immobles (porteria, escala, comptadors, etc.) han de ser tractades obligatòriament per una empresa especialitzada en control de plagues. Pel que fa a l'interior dels habitatges, depenent del tipus de plaga o l'abast del problema també pot ser recomanable recórrer a una empresa especialitzada en control de plagues.

2- Si es tracta de mosquits:

Cal identificar tots aquells punts on quedi l'aigua estancada, encara que sigui en quantitats reduïdes, i aplicar aquestes mesures preventives:

 • Retirar els recipients que puguin acumular aigua o bé buidar-los cada dos o tres dies.
 • Tapar amb tela mosquitera aquells recipients que no es puguin buidar com poden ser elements ornamentals, safareigs, basses, forats dels troncs dels arbres, etc.
 • Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge, desguassos o depressions del terra.

Si es troba un recipient amb aigua i larves de mosquits ("cucs" que neden ràpidament), no cal aplicar cap producte insecticida, simplement cal buidar-lo.

Evitar la presència d'aigua estancada és la millor estratègia per al control dels mosquits.

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades