El Servei Municipal de Mediació Ciutadana (SMMC) de Sant Boi de Llobregat és el resultat del compromís de l’Ajuntament amb aquelles actuacions, estructures i serveis que afavoreixin un model de ciutat que promoguin i millorin la convivència i el civisme.
En aquest marc, el SMMC treballa per a la promoció de la responsabilitat social, i el foment del compromís amb els drets i deures sobre els que es basa la convivència al municipi de Sant Boi de Llobregat.
El servei es dirigeix de manera universal als ciutadans del municipi que viuen i/o coneixen situacions de conflicte generades per la convivència en diferents àmbits (veïnal, familiar i comunitari) i ofereix espais, conduïts per medidors/es, d’atenció gratuïts i garants de la confidencialitat que tenen com a finalitat facilitar el diàleg per a la millora i la transformació de les relacions malmeses.
Habitualment, quan es parla de prevenció de conflictes es fa referència a la necessitat d’actuar abans que aquests apareguin i es manifestin en la seva forma més descarnada. Aquest concepte, però, porta associada la idea que el conflicte és per si mateix negatiu i que cal evitar-lo.
En aquest sentit, es confon el conflicte amb les formes d’abordar-lo i les seves conseqüències.
La proposta que fem des del SMMC de Sant Boi comparteix, amb les teories de Construcció de Pau i de Transformació i Resolució de Conflictes, la idea que els conflictes són consubstancials al desenvolupament humà i formen part de la convivència entre persones.
Les accions que des del SMMC duem a terme en l’eix de la prevenció i la provenció van encaminades a dotar a les persones de les eines per a que, quan apareguin els conflictes que les relacions humanes poden generar, es puguin abordar-los de forma anticipada, constructiva i positiva.
Per fer-ho oferim la possibilitat, a entitats, associacions i recursos municipals d’adquirir les habilitats i les competències socials que els facilitaran la gestió positiva i autònoma dels conflictes.
Algunes de les propostes són: Accions formatives, Espais de Diàleg, Jornades i Fòrums.
Un procés de mediació implica que les persones participants, amb l’ajuda del/la mediador/a, desenvolupin estratègies i recursos personals amb l'objectiu de fer front a les situacions de conflicte que els afecten.
En aquest sentit, tenim el convenciment de que per a que els acords que poden posen fi a un conflicte siguin veritablement sostenibles, cal acompanyar als ciutadans i ciutadanes perquè prenguin part, assumeixin les seves responsabilitats i cerquin les seves pròpies solucions de manera pacífica i dialogada.
El mediador/a acompanya aquest procés i facilita la comunicació. Per fer-ho, genera les bases per a establir un pont de diàleg positiu fructífer tot possibilitant la restauració de les relacions malmeses.
Les possibilitats són infinites i cada procés únic en la seva experiència i resultats obtinguts.
Tant el/la mediador/a com les parts tenen l'obligació de no revelar cap informació que es conegui en una sessió de mediació. Igualment el/la mediador/a no pot actuar com a testimoni en un procés judicial.
Només en el cas que la persona mediadora obtingui informacions que revelin l'existència de fets delictius o d'una amenaça per la vida o la integritat física o psíquica d'una persona, d'informar les autoritats judicials.
La voluntat de la persona d’acollir-se al procés és lliure i per tant pot decidir entrar-hi i sortir quan ho vulgui.
La imparcialitat de la mediació es refereix tant al desenvolupament del procés de mediació com a la persona mediadora, que ha de facilitar la participació i garantir la igualtat i l'equitat entre les parts, sense decantar-se per cap.
El professional garanteix que les condicions de respecte, imparcialitat i confidencialitat es donin durant tot el procés. Així doncs, si no es donen aquestes condicions, el professional pot parar el procés.
El SMMC desenvolupa el programa de Mesures Alternatives a la Sanció Administrativa per infraccions a l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana de Sant Boi de Llobregat i les infraccions provocades pel consum d’estupefaents de l’art. 25.1 de la LO1/1992.
La persona denunciada pot acollir-se al Programa de Mesures Alternatives si accepta la responsabilitat del fet pel qual ha estat sancionada.
Una vegada acceptada aquesta via es treballa de forma individualitzada i en funció de les característiques de l’usuari per a la reparació del dany causat, tenint en compte l’especificitat del model en el procés de reparació que propugna Sant Boi de Llobregat.
El programa de Mesures Alternatives a la Sanció Administrativa de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat es basa en els principis de la mediació, detallats en el seu apartat, on es treballa i valora la reflexió per a la presa de consciència de la responsabilitat en el dany causat i les seves conseqüències, així com la capacitat de posar-se en el lloc de l’altre i de mantenir una actitud d’implicació i voluntat reparadora cap a l’afectat, que en aquest cas és la ciutat.
Enllaços: documents d’interès:
© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - | Avís legal - | Accessibilitat - | webmaster - | mapa del web - | Protecció de dades