ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

04/21/2021 10:31:32 PM
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Servei Municipal de Mediació Ciutadana

El Servei Municipal de Mediació Ciutadana (SMMC) de Sant Boi de Llobregat és el resultat del compromís de l’Ajuntament amb aquelles actuacions, estructures i serveis que afavoreixin un model de ciutat que promoguin i millorin la convivència i el civisme.

En aquest marc, el SMMC treballa per a la promoció de la responsabilitat social, i el foment del compromís amb els drets i deures sobre els que es basa la convivència al municipi de Sant Boi de Llobregat.

El servei es dirigeix de manera universal als ciutadans del municipi que viuen i/o coneixen situacions de conflicte generades per la convivència en diferents àmbits (veïnal, familiar i comunitari) i ofereix espais, conduïts per medidors/es, d’atenció gratuïts i garants de la confidencialitat que tenen com a finalitat facilitar el diàleg per a la millora i la transformació de les relacions malmeses.

Què aporta/ofereix la mediació?

 • Una via alternativa per a la resolució dels conflictes:Vivim en una societat on, tradicionalment, per resoldre un conflicte s’utilitzen models basats en la confrontació en els que la victòria o la derrota semblen ser l'única solució. Així, el ciutadà apel·la a la via judicial des de la convicció que aquesta pot, i té el deure, de resoldre els seus conflictes i diposita la responsabilitat de les solucions en tercers que decidiran sobre els seus interessos.
  En la pràctica es descobreix que des d’aquest model cap de les parts sol sentir-se satisfeta amb el resultat i, en moltes ocasions, senten que la sentència no posa fi al conflicte. De fet, amb freqüència, la sentència l’aguditza i és causa de noves controvèrsies tot augmentant la confrontació.
  La mediació proposa a les parts que siguin actives en la recerca de les solucions al seu conflicte i afavoreix que totes elles sentin un guany al final del procés. D’aquesta manera, a diferència del model anterior, més enllà que el càstig imposat pugui servir d’exemple per prevenir casos similars, la mediació es basa en la responsabilitat que les parts assumeixen sobre el conflicte amb l’objectiu de transformar-lo en oportunitat per a una nova forma de relació en el futur.
 • Un espai personal d’ajut: Entesa com a eina de comunicació i de transformació, la mediació esdevé una eina per a la millora de la cohesió social i per a la promoció de la participació ciutadana, ja que utilitza tècniques que ajuden a treballar l’empatia, la corresponsabilització i el diàleg.
 • Garantia de participació i compromís autèntic: Els principis que fonamenten els processos de mediació esdevenen el marc que garanteix la implicació, la participació i el compromís autèntic de les persones.
  En aquest marc, el/la mediador/a promourà que els/les ciutadans/es prenguin part en els seus conflictes i els/les acompanyarà per a que puguin trobar les seves solucions de manera pacífica i dialogada.
 • Una experiència de creixement i enfortiment personal: La participació en un procés de mediació afavoreix la vivència i l’aprenentatge del fet que existeixen alternatives pacífiques i dialogades per gestionar els conflictes i facilitar la convivència.

Tornar adalt

Com treballem?

Prevenció i provenció

Habitualment, quan es parla de prevenció de conflictes es fa referència a la necessitat d’actuar abans que aquests apareguin i es manifestin en la seva forma més descarnada. Aquest concepte, però, porta associada la idea que el conflicte és per si mateix negatiu i que cal evitar-lo.
En aquest sentit, es confon el conflicte amb les formes d’abordar-lo i les seves conseqüències.
La proposta que fem des del SMMC de Sant Boi comparteix, amb les teories de Construcció de Pau i de Transformació i Resolució de Conflictes, la idea que els conflictes són consubstancials al desenvolupament humà i formen part de la convivència entre persones.
Les accions que des del SMMC duem a terme en l’eix de la prevenció i la provenció van encaminades a dotar a les persones de les eines per a que, quan apareguin els conflictes que les relacions humanes poden generar, es puguin abordar-los de forma anticipada, constructiva i positiva.
Per fer-ho oferim la possibilitat, a entitats, associacions i recursos municipals d’adquirir les habilitats i les competències socials que els facilitaran la gestió positiva i autònoma dels conflictes.
Algunes de les propostes són: Accions formatives, Espais de Diàleg, Jornades i Fòrums.

Mediació

Un procés de mediació implica que les persones participants, amb l’ajuda del/la mediador/a, desenvolupin estratègies i recursos personals amb l'objectiu de fer front a les situacions de conflicte que els afecten.
En aquest sentit, tenim el convenciment de que per a que els acords que poden posen fi a un conflicte siguin veritablement sostenibles, cal acompanyar als ciutadans i ciutadanes perquè prenguin part, assumeixin les seves responsabilitats i cerquin les seves pròpies solucions de manera pacífica i dialogada.
El mediador/a acompanya aquest procés i facilita la comunicació. Per fer-ho, genera les bases per a establir un pont de diàleg positiu fructífer tot possibilitant la restauració de les relacions malmeses.
Les possibilitats són infinites i cada procés únic en la seva experiència i resultats obtinguts.

Tots els processos de mediació respectaran els següents principis:

- Confidencialitat

Tant el/la mediador/a com les parts tenen l'obligació de no revelar cap informació que es conegui en una sessió de mediació. Igualment el/la mediador/a no pot actuar com a testimoni en un procés judicial.

Només en el cas que la persona mediadora obtingui informacions que revelin l'existència de fets delictius o d'una amenaça per la vida o la integritat física o psíquica d'una persona, d'informar les autoritats judicials.

Voluntarietat

La voluntat de la persona d’acollir-se al procés és lliure i per tant pot decidir entrar-hi i sortir quan ho vulgui.

- Imparcialitat

La imparcialitat de la mediació es refereix tant al desenvolupament del procés de mediació com a la persona mediadora, que ha de facilitar la participació i garantir la igualtat i l'equitat entre les parts, sense decantar-se per cap.

Seguretat

El professional garanteix que les condicions de respecte, imparcialitat i confidencialitat es donin durant tot el procés. Així doncs, si no es donen aquestes condicions, el professional pot parar el procés.

Mesures Alternatives

El SMMC desenvolupa el programa de Mesures Alternatives a la Sanció Administrativa per infraccions a l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana de Sant Boi de Llobregat i les infraccions provocades pel consum d’estupefaents de l’art. 25.1 de la LO1/1992.
La persona denunciada pot acollir-se al Programa de Mesures Alternatives si accepta la responsabilitat del fet pel qual ha estat sancionada.
Una vegada acceptada aquesta via es treballa de forma individualitzada i en funció de les característiques de l’usuari per a la reparació del dany causat, tenint en compte l’especificitat del model en el procés de reparació que propugna Sant Boi de Llobregat.
El programa de Mesures Alternatives a la Sanció Administrativa de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat es basa en els principis de la mediació, detallats en el seu apartat, on es treballa i valora la reflexió per a la presa de consciència de la responsabilitat en el dany causat i les seves conseqüències, així com la capacitat de posar-se en el lloc de l’altre i de mantenir una actitud d’implicació i voluntat reparadora cap a l’afectat, que en aquest cas és la ciutat.

Enllaços: documents d’interès:

Tornar adalt

Documents d'interès

Tornar adalt

Contacte

 • Oficina Municipal d’Atenció al Públic (OMAP)
  Plaça de l’Ajuntament, 1 Tel: 93 635 12 12
 • Servei Municipal de Mediació Ciutadana (SMMC)
  Plaça Montserrat Roig, 1 (a l'Equipament l’Olivera) Tel: 93 652 98 40 Correu: mediaciociutadana@santboi.cat
Tornar adalt
Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades