ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

14/06/2016 12:24:29
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Mostra local de cinema i convivència

mostra cinema

I Mostra Local de Cinema i Convivència

El passat 28 de maig a les 11.30h a Can Massallera va tenir lloc la 1a Mostra Local de Cinema i Convivència que resulta del procés de formació en l'àmbit audiovisual i de reflexió sobre el dret d'asil i la crisi de les persones refugiades en el qual han participat més de 150 joves de 12 centres educatius de la ciutat:

- Institut Camps Blancs
- Col·legi Joan Bardina
- INS Joaquim Rubió i Ors
- Col·legi Llor
- Col·legi Mare de Déu dels Dolors
- Institut Marianao
- Col·legi Pedagògium Cos
- INS Rafael Casanova
- Col·legi Sant Josep
- Esplai Eixida
- Centre Obert Don Bosco
- PFI-PTT Sant Boi

El procés conduït per l'educador audiovisual Dídac Roger, de KINEINA, ha permès explorar les tècniques del muntatge cinematogràfic alhora que generar una reflexió sobre la situació actual de les persones refugiades des de diverses perspectives.

Plantejat des de la filosofia de l'aprenentatge servei, el procés ha tingut com a resultat la formació dels joves i la creació d'unes peces audiovisuals que reflexionen sobre el dret d'asil. Al llarg de 19 curtmetratges els joves participants proposen diferents mirades a la crisi de les persones refugiades, algunes des de la ficció, d'altres des del documental, i aprofundeixen en àmbits com l'acollida, la memòria històrica, el qüestionament de les polítiques europees i les històries personals d'exili i lluita.

Des d'aquesta amplia mirada a la situació de les persones refugiades, aquest material ofereix una nova oportunitat per reflexionar sobre el procés d'acollida i el dret d'asil, i millorar així la convivència comunitària.

Aquesta iniciativa s'emmarca en la Xarxa d'Educadors i Alumnes per la convivència i en el Pla municipal d'acollida a persones refugiades de la ciutat de Sant Boi i ha comptat amb la col·laboració de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat.
`

Primer bloc: Fugida

Primer dels cinc blocs temàtics projectats a la mostra. Recull set vídeos que giren al voltant de la fase inicial que transforma ciutadans i ciutadanes en persones refugiades: la fugida.

Dos destins (2'28'')

INS Rubió i Ors
Una mirada intensa al procés de fugida que pateixen les persones exiliades i refugiades ens interpel·la en relació a la nostra responsabilitat com a societat d'acollida.La fugida (57'')

INS Camps Blancs
La sort de les persones que fugen i demanen ser acollides és, en bona part, determinada a les fronteres i depèn directament de l'acollida rebuda.La gran eixida (3'17'')

Esplai Eixida
Al voltant d'una taula una família intercanvia posicionaments i punts de vista davant de la necessitat de fugir i marxar a l'exili.La realitat del camí (2'57'')

INS Camps Blancs
Selecció d'imatges verídiques per il·lustrar alguns dels factors i situacions que propicien els desplaçaments forçosos de milers de persones.Màfies (1'34'')

Col·legi Joan Bardina
Sense l'actuació de les màfies és impossible entendre el fenomen de la fugida de les persones refugiades.Tots som refugiats (1'32'')

Col·legi Mare del Déu dels Dolors
La fugida és una cursa, una persecució traumàtica que no finalitza amb l'arribada doncs requereix de la nostra acollida.Mar de diners (8'05'')

INS Marianao
Les dificultats d'una parella marroquina que ha de fugir a França a causa de l'homofòbia, la discriminació i la persecució institucional existent al seu país.Segon bloc: Acollida

Segon dels cinc blocs temàtics de la mostra. Recull cinc vídeos que ens permeten fer un reflexió sobre l'acollida de les persones refugiades.

Acollir, o no (2'27'')

PFI-PTT Sant Boi
Rebuig o ajuda davant l'acollida de persones refugiades. Aquestes són les dues grans alternatives que els joves ens plantegen en aquest vídeo.Refugiats i opinions (3'15'')

INS Camps Blancs
Entrevistes, imatges, dades i arguments sobre l'actual crisis humanitària que afecta a les persones refugiades que malden per arribar a Europa.I tu què penses dels refugiats (3'15'')

Col·legi Mare de Déu dels Dolors
L'acollida és un dels temes centrals de les tres entrevistes realitzades a diferents professionals del col·legi dels Salesians a Sant Boi.La història del Mohamed (2'06'')

Esplai Eixida
Autoritats polítiques, manifestants, persones refugiades i acollidores formen part d'aquesta proposta audiovisual.Persones (4'39'')

Col·legi Sant Josep
Entrevistes a peu de carrer que expressen opinions ciutadanes de persones joves i adultes que reflexionen sobre l'actual crisi humanitària.Tercer bloc: Memòria

Tercer dels cinc blocs temàtics projectats. Recull dos vídeos que centren focalitzen la mirada en la nostra població, aprofundint en la memòria històrica o apropant-se al format del fake, el fals documental.

Memòries de Sant Boi (7'54'')

Col·legi Pedagogium Cos
Entrevistes a ciutadanes de Sant Boi: la Magda Cos i la Jenny Menares ens expliquen les seves particulars trajectòries familiars en relació a l'exili i el refugi.Jo al camping i tu al camp (3'52'')

Col·legi Llor
En aquesta història de ficció són els joves de Sant Boi els que han de marxar a l'exili per buscar refugi i ser acollits a camps de refugiats.Quart bloc: Europa

Quart dels cinc blocs temàtics de la mostra. En aquest cas són dos vídeos que giren al voltant de la gestió política que la Unió Europea està fent de l'actual crisi humanitària.

¿Para qué sirve? (3'50'')

Centre Obert Don Bosco: Fes-te jove i projecte Atles
La gran geopolítica internacional i la gestió europea de la crisi vista pels joves de Sant Boi de Llobregat.Blind Gaze (mirada cega) (8'00'')

INS Rafael Casanova
RefuVision, RefuCopa i The Politic Games en el marc de la Unió Europea. Una mirada satírica que posa en qüestió l'actual gestió de la crisi per part de les autoritats internacionals.Cinquè bloc: Testimonis

Últim dels blocs temàtics projectats a la mostra. Recull tres vídeos que ofereixen una perspectiva plenament humana i posen l'accent en els casos particulars gràcies a testimonis individuals que ens ajuden a comprendre millor la dimensió dramàtica de la crisi.

El testimoni de Serj (6'24'')

INS Rubió i Ors
Entrevista realitzada a la seu de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) i que ens permet conèixer de primera mà el testimoni del Serj, jove ucraïnès de 25 anys acollit a Barcelona des de fa 14 mesos.Alejandra (1'53'')

Col·legi Mare de Déu dels Dolors
L'Alejandra, farmacèutica siriana filla de mare espanyola va haver de deixar el seu Homs natal (Síria). Ara, després de passar pels camps de refugiats del Líban és veïna de Sant Boi. Ens explica el seu testimoni i ens deixa veure algunes fotografies que il·lustren la seva experiència personal.German (7'17'')

Col·legi Sant Josep
El German és un jove salvadorenc que va haver de fugir de casa seva a causa de la persecució de les organitzacions criminals juvenils conegudes com a "Maras". El seu testimoni ens recorda que no tots els refugiats són sirians i ens fa palès algunes de les dificultats que han de superar els refugiats.

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades