Tornar

Nota de Premsa

03/07/2007

Troballa d'una mina ibèrica i unes altres termes romanes a Sant Boi

El museu local ha promogut la realització dels treballs

Les excavacions arqueològiques fetes durant els últims mesos a la plaça de la Constitució (antic Mercadal) ha posat al descobert nous vestigis de les èpoques ibèrica i romana. Les troballes més valuoses són una mina ibèrica del segle V aC, unes sitges de grans dimensions i els fonaments d'unes termes romanes, les terceres que apareixen en el subsòl de la ciutat. Tot plegat reforça la tesi que Sant Boi va ser en l'antiguitat un enclau cobdiciat, segurament per la seva estratègica situació al costat del Llobregat i a prop del mar.

Els treballs, finançats per l'Ajuntament de Sant Boi, pràcticament han finalitzat i la zona excavada ha estat tapada per protegir la integritat dels vestigis i a l'espera de decidir el tipus d'intervenció més adient. L'equip d'arqueologia, dirigit pel santboià David Prida, treballa ara en l'anàlisi dels més de 60.000 fragments de ceràmica trobats durant les excavacions, entre els quals destaca una petita escultura, de gran qualitat, que representa el cap d'una dona romana.

Una mina ibèrica
La mina ibérica trobada data del segle V aC. En aquella època passava a cel obert per l'actual carrer Hospital i travessava la plaça de la Constitució. Media 60 m de llargada, 15 d'amplada i 3 de profunditat. Segurament contenia una veta d'algun mineral que podria ser ferro. La seva importància des del punt de vista arqueològic està en la seva antiguitat (l'explotació de ferro no va 'arribar' a Catalunya fins al segle VI aC) i el fet de ser l'única d'aquestes dimensions existent a Catalunya que podria rebre visites públiques.

Unes sitges de grans dimensions
Un cop abandonada la mina, les seves cavitats es van reaprofitar com a grans sitges (dipòsits de gra). S'han conservat pràcticament intactes i testimonien un notable volum d'activitat comercial. Els ibers hi van tenir, probablement, una zona d'emmagatzematge. S'han trobat 5 sitges d'aquella època, de grans dimensions, les primeres que es localitzen a Sant Boi conservades en la seva totalitat.

Unes altres termes romanes
Els romans van omplir de terra l'antiga mina i van construir a sobre, a la plaça de la Constitució, unes termes de les quals han arribat fins avui en bon estat els fonaments i el terra de les càmeres soterrànies de calefacció (hipocaust). Tenen una estructura arquitectònica molt senzilla, però la seva tècnica de construcció és, segons els experts, perfecta. Van ser construïdes al s.I dC i hi ha evidències d'un incendi que probablement les va destruir, fet que va obligar a fer les del carrer Hospital (descobertes fa més e cinquanta anys i actualment visitables com les termes privades romanes més ben conservades de Catalunya). L'any 2002 es van trobar en aquesta mateixa zona restes d'unes altres termes de l'època romana. Totes tres estan vinculades a una mateixa gran hisenda rural (villa) que per les seves dimensions i per altres factors permet deduir que havia de pertànyer a una persona amb gran poder i influència. Sant Boi, Barcelona i Altafulla són els únics municipis de Catalunya on s'han localitzat tres termes romanes.Àmbit/s Temàtic/s :

Patrimoni històricTornar