ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

10/01/2022 04:13:28 AM
Sant Boi Pura inspiracio
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


La Ruta Literària Maria-Mercè Marçal mostra la vinculació de l'escriptora amb Sant Boi
Va donar classes a l'Institut Rubió i Ors i el lloc on va viure va ser la seu de l'editorial Edicions del Mall

10/22/2020

La Ruta Literària Maria-Mercè Marçal ja és una realitat a Sant Boi. Un recorregut a l'espai públic mostra la vinculació de l'escriptora amb la ciutat i dona a conèixer aspectes destacats de la vida i obra d'aquesta gran poeta, novel·lista, editora, professora i traductora.

La ruta es concreta en quatre punts d'interès: l'Institut Joaquim Rubió i Ors, l'edifici on va viure al barri de Marianao, l'Escola Bressol La Mercè i els jardins de Maria-Mercè Marçal, que porten el seu nom per retre-li homenatge.

A cadascun d'aquests punts de la ruta hi ha una placa amb un codi QR. A través d'aquest codi s'accedeix a un text que explica la vinculació de l'escriptora amb aquell lloc en concret, a un poema i a un àudio.

L'any 2018 Sant Boi va commemorar el 20è aniversari de la mort de Maria-Mercè Marçal (Ivars d'Urgell, 1952-Barcelona, 1998) amb “Sant Boi recorda Maria-Mercè Marçal”, un conjunt d'actes per preservar i difondre el seu llegat.

La creació de la ruta és fruit del treball fet durant aquella commemoració per un grup d'alumnes del Consorci per a la Normalització Lingüística de Sant Boi i s'ha concretat gràcies a una proposta ciutadana de recuperació de la memòria històrica recollida en els Pressupostos Participatius 2019.

Punt 1: Institut Joaquim Rubió i Ors

El punt d'inici de la ruta és aquest institut, on Maria-Mercè Marçal va fer classes de llengua catalana entre 1972 i 1980 i on va encapçalar també iniciatives literàries, recitals i escenificacions poètiques que van fer descobrir a generacions de santboians i santboianes tota una realitat cultural prohibida i amagada.

Punt 2: lloc on va viure i Edicions del Mall

El recorregut continua al barri de Marianao i s'atura al carrer de la Victòria, 58, on l'escriptora va anar a viure l'any 1974 amb el seu marit, Ramon Balasch, també professor de català al mateix institut. El pis va ser la seu d'Edicions del Mall, fundada el 1973 per Marçal i Balasch, entre altres. Més tard, l'editorial va ocupar un local al carrer de la Llibertat, 38-40. Marçal hi va editar tres llibres de poesia: 'Bruixa de dol', 'Sal oberta' i 'La germana, l'estrangera'.

Punt 3: Escola Bressol La Mercè

El tercer punt de la ruta és aquesta escola bressol, inaugurada el curs 2008-2009, coincidint amb el desè aniversari de la mort de l'escriptora. Marçal va reinvindicar la maternitat en solitari -fet poc comú en aquella època- sense renunciar a la vida professional i l'activisme polític.

Punt 4: jardins de Maria-Mercè Marçal

El recorregut finalitza en els jardins que porten el seu nom, inaugurats el 1998 poc després de la seva mort. En aquest espai natural es poden evocar els orígens rurals de Marçal. La seva obra primerenca recull l'afany de llibertat dels anys de jugar al carrer i el contacte amb la natura.

Més informació

Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades