ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

03/20/2023 11:16:32 PM
Sant Boi Pura inspiracio
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


El Fòrum Econòmic de Sant Boi reflexiona sobre el repte d'una nova economia en el camí cap a la sostenibilitat
El president del Consejo Económico y Social de España, Antón Costas, afirma que vivim en una era d'incertesa que reclama noves respostes cooperatives i interactives

06/13/2022

Sant Boi ha celebrat una nova sessió del seu Fòrum Econòmic, amb el títol ‘És necessari fer un reset en l'economia?’. L'acte ha reunit més de 200 representants del món de l'empresa i la societat local per reflexionar i debatre sobre una nova economia enfocada cap al repte de la sostenibilitat. Hi han intervingut com a ponents Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social d'Espanya; Sara Berbel, gerenta de l'Ajuntament de Barcelona; i Tomàs Molina, cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya.

El Fòrum Econòmic 2022, que ha tingut lloc a l'auditori del Parc Sanitari Sant Joan de Déu aquest dilluns, dia 13 de juny, ha estat conduït per la periodista Ariadna Oltra. Durant la benvinguda a la sessió, el tinent d'Alcaldia de Ciutat sostenible i saludable, José Ángel Carcelén, ha destacat la vinculació del Fòrum econòmic amb el paper de Sant Boi com a referent de l'Agenda Urbana de Catalunya i Espanya. L'alcaldessa, Lluísa Moret, que ha intervingut mitjançant un vídeo prèviament enregistrat, ha subratllat l'aposta de Sant Boi per un futur més sostenible basada en una triple mirada: ambiental, econòmica i social.

Vídeo de la sessió completa

Antón Costas

Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social d'Espanya, ha destacat que vivim no tant un canvi de cicle econòmic com "un canvi d'era" caracteritzat per la incertesa econòmica i existencial, agreujada per una guerra que no ens esperàvem. En aquest context, ens enfrontem a dos reptes prioritaris: el canvi climàtic i la recuperació d'una prosperitat inclusiva, per a tothom. En la seva opinió, per donar-los resposta és "indispensable actuar de manera diferent a les empreses, a la política i a la societat", substituint un model normatiu de presa de decisions, que funciona de dalt a baix, per un altre de més cooperatiu i interactiu.

Per donar respostes al malestar social que generen la pèrdua de prosperitat i la incertesa respecte al futur, ha dit, "el nostre desafiament ha de ser crear bons llocs de treball, per a més persones i en més llocs del país". Antón Costas ha valorat el fons europeus 'Next Generation' com a 'vent a favor' per a una major productivitat de les empreses i per augmentar el nombre de projectes empresarials competitius a llarg termini, no només 'per recuperar-nos" sinó "per transformar-nos'.

Sara Berbel

Sara Berbel, doctora en Psicologia per la Universitat de Barcelona (UB) i gerenta de l'Ajuntament de Barcelona, ha diagnosticat fenomens en moviment que s'estan produint a les nostres societats, com el patiment psicosocial (especialment en les dones i la gent jove, a causa en bona mesura de l'increment de la desigualtat, l'individualisme i l'adicció a les pantalles i a les xarxes socials), la distribució desigual del temps de treball i l'edatisme o discriminació a causa de l'edat. En la seva opinió, cal reduir els pols de desigualtat i avançar cap a una societat més empàtica i més inclusiva. Sara Berbel ha afirmat que, en la cerca d'aquests objectius, les polítiques socials, econòmiques i ambientals s'alimenten mútuament.

Tomás Molina

Tomàs Molina, cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya i ambaixador del Pacte Europeu pel Clima de la Comissió Europea, ha afirmat que “el canvi climàtic és una realitat que ha arribat per quedar-se i nosaltres ens hi hem d’adaptar”. “Però això”, ha afegit, “no ha de ser necessàriament negatiu, perquè podem fer coses per canviar-ho". D'acord amb el seu punt de vista, és imprescindible gestionar-ho de una forma diferent, tenint la població permanentment informada i trobant solucions conjuntes, en què ha de participar tothom.

Sant Boi, referent de l’Agenda Urbana

Sant Boi és municipi pilot de l’Agenda Urbana de Catalunya i Espanya pel seu paper referent en el desenvolupament de polítiques sostenibles amb una triple mirada ambiental, econòmica i social. La sessió del Fòrum Econòmic 2022 celebrada a la ciutat s'inscriu en aquest context. A finals de maig, l'Ajuntament ja va organitzar la jornada 'Vehicle elèctric: perspectives de futur i visions compartides", on es van compartir reflexions i experiències sobre el canvi de model que viu el sector de l'automòbil i les oportunitats per fer de Sant Boi la ciutat de la mobilitat sostenible. Aquestes activitats han estat cofinançades amb fons procedents del Pla de Recuperació, Tranformació i Resiliència, finançats per la Unió Europea (Next Generation EU).

Agenda Urbana Española

Agenda Urbana de Catalunya


Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2021 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades