ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

09/27/2023 07:26:59 PM
Sant Boi Pura inspiracio
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


La Reina Letizia visita Sant Boi com a ciutat referent en salut mental
La visita s'inscriu en la celebració al Parc Sanitari Sant Joan de Déu del 20è aniversari de les Oficines Tècniques Laborals (OTL) de la Diputació de Barcelona

11/23/2022

Sa Majestat la Reina Letizia ha visitat Sant Boi aquest dimecres, dia 23 de novembre, amb motiu de la celebració a la ciutat de la jornada 'Treball i salut mental. 20 anys trencant estigmes', dintre del 20è aniversari de la Xarxa Local d'Oficines Tècniques Laborals (OTL) de la Diputació de Barcelona. Posteriorment, ha visitat les instal·lacions de la Unitat d'Hospitalització Especialitzada per a persones amb Discapacitat Intel·lectual (UHEDI) del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

La Reina Letizia ha presidit la jornada inaugural al Parc Sanitari, on ha estat acompanyada per la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i el secretari d'Estat d'Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez. A la benvinguda institucional han participat l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret ; la presidenta delegada de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor, i el director general del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Enric Mangas.

El programa de la jornada, que es perllongarà durant dos dies, inclou ponències per reflexionar sobre la relació entre treball i salut mental, dialogar al voltant de l'impacte de les xarxes socials en la salut mental i debatre entorn del paper que juga l'estigma en la contractació de persones amb trastorn de salut mental.

Programa 23 novembre

Programa 24 novembre

Sant Boi acumula més de 150 anys de vinculació amb la salut mental i disposa de múltiples recursos i institucions internacionalment reconegudes, com és el cas del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. La ciutat compta amb un ecosistema local de primer nivell en relació amb la salut mental (amb entitats, empreses i 5 centres especials de treball) i és la seu de l'únic clúster del món especialitzat en aquest àmbit. La convivència quotidiana amb dues institucions psiquiàtriques situades en ple centre de la població ha facilitat la contribució a la lluita contra els estigmes de la salut mental.

La Xarxa d'Oficines Tècniques Laborals (OTL), coordinada per la Diputació de Barcelona , va iniciar fa 20 anys la seva tasca per promoure la inserció laboral de persones amb trastorn de salut mental. Una de les primeres oficines es va posar en marxa a Sant Boi, que ha mantingut un compromís permanent amb l'abordatge integral de la salut mental i ha aconseguit al llarg d'aquest temps la inserció laboral de milers de persones amb trastorn mental i discapacitat intel·lectual.

En l'actualitat, 18 OTL funcionen a la província de Barcelona, essent els únics centres públics d'inserció laboral especialitzats en aquest àmbit. L'any 2021 van atendre 1.898 persones, un terç de les quals van trobar feina gràcies a les tasques d'intermediació d'aquestes oficines.

Els centres de Sant Joan de Déu són referents en l'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental, tot apostant per un nou model d'atenció centrat en la persona atesa i la seva família, oferint una resposta integral a les seves necessitats sanitàries, socials, educatives, laborals, ètiques i espirituals.

Una de cada quatre persones tindrà un trastorn de salut mental al llarg de la vida i l'any 2030, aquests seran la principal causa de discapacitat . Actualment, el 12% de tots els problemes de salut ja corresponen a salut mental, una xifra superior a la del càncer i a la dels problemes cardiovasculars.


Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2021 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades