ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

01/31/2023 04:23:58 AM
Sant Boi Pura inspiracio
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


La síndica municipal de Greuges participa en una jornada amb motiu de la Setmana de la Justícia Restaurativa
Sant Boi aposta com a ciutat per les mesures de mediació comunitària i l'aplicació de mesures alternatives a la sanció

11/30/2022

La síndica municipal de Greuges de Sant Boi, Dolors Vallejo, ha obert la jornada de treball celebrada a la seu del sindicatura de Greuges de Catalunya amb motiu de la Setmana de la Justícia Restaurativa. La trobada, organitzada conjuntament amb el Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, ha servit per donar visibilitat a aquest model alternatiu de justicia, que té com a objectiu reparar el dany en lloc de prioritzar el càstig, que és la resposta tradicional davant dels delictes.

La síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, hi ha impartit la ponència "Justícia restaurativa: la recuperació de la justícia social " i ha explicat que "en un procés restauratiu la víctima veu restituït el seu dany i l'ofensor accepta la responsabilitat pel dany comès". En aquest context, la síndica ha manifestat la seva voluntat que el concepte de 'justícia restaurativa' s'incorpori a totes les actuacions de les institucions de defensa de drets.

Així, la síndica de Greuges de Catalunya ha defensat que la manera de concebre el procés de resolució d'aquests conflictes ha de ser mitjançant l'acord , buscant la conciliació i no pas la imposició. També ha explicat algunes experiències pràctiques on s'ha aplicat el paradigma restauratiu amb èxit, com ara l'àmbit educatiu, en casos d'assetjament escolar; l'àmbit comunitari o l'àmbit mediambiental.

Dolors Vallejo, que és també l'actual presidenta del Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, ha defensat el model de justícia restaurativa i ha agraït la voluntat de la síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, de col·laborar amb les institucions locals perquè aquesta col·laboració "contribuirà a enfortir els drets de la ciutadania". També ha destacat la necessitat que els ciutadans disposin d'una finestreta única per protegir i reivindicar els seus drets.

Sant Boi ha estat històricament un municipi pioner a Catalunya en matèria de mediació comunitària i gestió alternativa de conflictes i en l'aplicació de mesures alternatives a la sanció com a eina reparadora. Per exemple, el projecte municipal per combatre de forma restauradora l'assetjament escolar i les violències a les aules ha guanyat durant aquest any premis atorgats pels departaments de Justícia i Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i pel Ministerio de Educación y FP i la FEMP.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, totes les sindicatures van fer un minut de silenci davant la seu de la Sindicatura de Greuges de Catalunya per condemnar els assassinats de de les víctimes de la violència masclista .


Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades