ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

23/05/2022 12:31:21
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Sant Boi Circular… de residu a recurs

Un dels objectius prioritaris establerts al Pla de govern perquè Sant Boi sigui un referent com a Ciutat Sostenible és, sens dubte, aconseguir una CIUTAT LLIURE DE DEIXALLES, minimitzant la generació de residus i avançant cap a la revalorització i reutilització d’aquests.

…començant per la prevenció i fent els passos necessaris per passar d’una economia lineal a una economia circular en la qual els productes allarguin la seva vida útil o es puguin transformar en matèries primeres.

És en aquest context que neix el projecte Sant Boi Circular amb la missió de promoure la revalorització dels residus que generem a la nostra ciutat.

L’any 2020 es van generar al nostre municipi 36.454 tones de residus el que representa 431 kg per habitant. Només el 36,5% d’aquest es van poder recuperar a través dels sistemes de recollida selectiva.

SB Circular engloba les diferents actuacions que l’Ajuntament de Sant Boi desenvolupa al nostre municipi amb l’objectiu comú d’aprofitar al màxim els recursos materials de què disposem allargant el cicle de vida dels productes. Es tracta de convertir residus en nous recursos.

Recollida d’oli domèstic a Sant BoiDes de l’any 2007 es realitza, al nostre municipi, la recollida d’oli domèstic mitjançant el sistema Claki en col·laboració amb els centres educatius de primària i secundària, els 8 casals de barri i el punt verd La Muntanyeta.

Actualment, aquest servei es desenvolupa des d’AEMAS (Agrupació d’Empreses Municipals Ambientals i Sostenibles) concretament des del Centre Especial de Treball IGUALSSOM.

Es tracta d’un sistema protagonitzat per unes ampolles de plàstic anomenades Clakis, amb capacitat d’1,5 litres que es posen a disposició de la ciutadania a través d’uns contenidors ubicats als diferents punts de recollida.

 • -Els centres de recollida disposen de dos contenidors, un per ampolles buides i un altre per a plenes.
 • -Les persones usuàries recullen l’ampolla per dipositar l’oli usat de casa seva.
 • -Un cop omplerta es retorna als punts de recollida i se n'agafa una neta.
 • -Personal del Centre Especial de Treball Igualssom recull periòdicament les ampolles plenes i omplen els contenidors d’ampolles buides que prèviament han estat netejades i desinfectades.
 • -L’oli es concentra en dipòsits per portar-los al centre de reciclatge i fer biodièsel.

Enguany s’està desenvolupant una campanya de reforç, millora i ampliació d’aquest servei

 • - S’han adquirit 9.340 noves ampolles amb un codi QR al tap que dona informació sobre el servei, litres recollits, punts de recollida…
 • - També s’han fet 9.340 bosses porta clakis confeccionades per Igualssom mitjançant plàstic reciclat per facilitar el transport de les ampolles.

Està previst que abans de finals d’any s’incorporin nous punts de recollida al municipi.

L'oli és un residu molt perjudicial per al medi ambient, ja que contamina l’aigua a més de provocar embussades i males olors als desaigües de les nostres llars.

Recuperació de plàsticsEl full de plàstic laminar és un producte que s’aconsegueix a partir del reciclatge de plàstic retràctil excedent de les empreses que, després d’un tractament de calor, es converteix en matèria primera per a la confecció de nous articles.

 • -Increment progressiu del volum de plàstic usat
 • -Les plantes de reciclatge el sotmeten a processos físics i químics que suposen gran consum d’energia i l'emissió de substàncies nocives pel medi ambient.

El Centre Especial de Treball IGUALSSOM, desenvolupa un projecte que permet recuperar 1.500 kg de plàstic cada any i convertir-ho en bosses i altres complements donant una segona vida a aquest residu.

 • 1. Es recull el plàstic a empreses, entitats, Ajuntament...
 • 2. Es fa una tria, el que no es pot utilitzar anirà a la deixalleria.
 • 3. Es talla a la mida adequada per manipular-ho i es neteja
 • 4. Amb la planxa termofixadora es van fent capes de plàstic fins a obtenir el gruix desitjat. Ja tenim el plàstic laminar
 • 5. Per últim, es tallen i cusen les peces a partir de patrons adequats per crear el producte final

Enguany s’han dissenyat i confeccionat 9.340 bosses porta-clakis per facilitar la recollida d’Oli domèstic a les llars del nostre municipi.

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades