ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

10/05/2023 04:58:41 AM
Sant Boi Pura inspiracio
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Pla de Civisme

Logotip de civisme

Vius amb civisme… quan vius amb igualtat
Vius amb civisme… quan gaudeixes amb cura del teu entorn
Vius amb civisme… quan et mous amb respecte
Vius amb civisme… quan acceptes la diversitat.
Vius amb civisme… quan fas partícep a la gent gran
Vius amb civisme… quan et diverteixes sense molestar

La ciutat és l’espai de convivència de tothom. És el lloc on vivim, on dormim, on treballem, on ens relacionem i també on ens divertim. I la ciutat és també el nostre lloc en el món. Un món cada cop més petit del qual n’hem de tenir una especial cura en tots els sentits. A Sant Boi volem millorar la qualitat de vida dels veïns i de les veïnes d’acord amb un model de ciutat on prevalguin els valors de respecte, el civisme i el bon ús dels espais comuns.

El civisme entès com el respecte a les normes de convivència definides i assumides de forma col·lectiva, amb la participació activa de tothom. Per això hem iniciat un ambiciós projecte que ens ha de permetre definir unes pautes per viure i conviure cada dia més bé. Per aconseguir-ho és imprescindible que tots i cadascun de nosaltres hi posem de la nostra part.

T’animem a que col·laboris en aquelles iniciatives que consideris més importants.
Perquè Sant Boi som tots i totes.

Què és el Pla de civisme?

El Pla de civisme és el programa que recull totes les iniciatives que l’Ajuntament realitza en aquest àmbit, i que s’estructuren en tres grans eixos:

Tornar adalt

Servei municipal de mediació ciutadana

L’Ajuntament ha posat en marxa, a L’Olivera, el Centre Municipal de Mediació Ciutadana (SMMC). Aquest servei públic, que compta amb la col·laboració de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació, és gratuït, i neix per ajudar a resoldre conflictes entre la ciutadania, per exemple a la comunitat de veïns, a l’escola, a la via pública, als barris, etc., mitjançant la intervenció de persones expertes en tasques de mediació.

El SMMC reflecteix el compromis de l'Ajuntament que recull el Pla de Civisme de proposar actuaccions, estructures i serveis que afavoreixin un model de ciutat on la convivència estigui basada en els valors cívics, la responsabilitat social i el compromís d'assumir drets i deures. L'aposta és crear serveis dirigits a explorarla conflictivitat social i afermar les bases de la convivència.

El Servei de Mediació Ciutadana i Mesures Alternatives dona resposta al compromis recollit en L'Ordenança Municipal de Civisme i Convivència Ciutadana (aprovada al Ple del 15 de maig de 2006) d'establir mecanismes de garantia de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans i d'establir mecanismes de resolució de conflictes mitjançant la mediació i la realització de treballs o prestacions socials a favor de la comunitat.

  • "Sant Boi de Llobregat com a ciutat signatària de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat, s'ha compromès a incorporar dins l'ordenament municipal els principis i les normes, com també els mecanismes de garantia,establerts en aquesta Carta."
  • "El foment del diàleg intercultural i la convivència, el respecte i l'apropament entre diferents cultures i col.lectius passen pel coneixement, el respecte i l'acceptació de les diferències, com a garantia de la integració de les persones nouvingudes en el marc del respecte pels principis i els valors democràtics."
  • "Estableix el règim sancionador, amb la introducció d'un principi reparador o concienciador per a qui altera els drets dels ciutadans i les ciutadanes i d'uns mecanismes de resolució de conflictes mitjançant la mediació".

Es pot contactar amb el servei de mediació ciutadana mitjans diferents vies:

  • Oficina Municipal d'Atenció al Públic (Plaça de l'Ajuntament, núm.1) Telf. 93 635 12 12
  • A la primera planta de L’Olivera (Pl. montserrat Roig, 1)
  • Trucar al telèfon 93 652 98 40
  • Enviar un correu a l’adreça: civisme@santboi.cat o a mediaciociutadana@santboi.cat.
  • Omplir el següent formulari

El servei valorarà la naturalesa del conflicte i decidirà la fórmula més idònia per fer-li front, la qual normalment consisteix a citar les parts de manera estrictament voluntària i en un lloc neutral i en un clima de respecte recíproc.

El seguiment i l’avaluació del Servei per a la Mediació Ciutadana es portarà a terme en col·laboració amb la Diputació a través d’una comissió tècnica de seguiment amb tècnics responsables d’ambdues institucions.

Servei municipal de mediació ciutadana
Tornar adalt

Programa d'Acció de Mesura Alternativa Educativa a la Sanció Administrativa

Introducció

L’Ordenança municipal de civisme i convivència ciutadana introdueix en el seu ordenament un principi reparador i conciliador per a qui altera els drets de la ciutadania. Mediació i mesures alternatives educatives. El Ple del 16 de juny de 2008 va aprovar la instrucció general: Sistema de prestació de mesures alternatives educatives i el Programa d’acció.

El Programa d’acció de mesures alternatives educatives a la sanció administrativa té com a eix central la mediació reparadora i la col·laboració de diferents entitats per educar en els valors de respecte als drets i llibertats que han de regir la convivència democràtica.

La mediació reparadora té com a missió implicar els ciutadans en la responsabilitat que tenen respecte de la infracció comesa i generar un compromís cívic des de la reflexió, l’acceptació de la norma i la consideració pel que és particular i col·lectiu.

El Programa MAESA de Sant Boi té la singularitat del procediment, que proposa una nova i innovadora manera d’actuació, apostant per un model que posa l’accent en tots els aspectes preventius i de promoció personal individualitzada. És un procés educatiu i d’evolució personal, on el jove o la persona que s’acull a la mesura alternativa educativa participa activament en el disseny del programa de treball que haurà de complir. El Servei Municipal de Mediació Ciutadana inicia la realització de l’activitat amb tècniques de mediació, n’estableix el diagnòstic, la viabilitat i l’activitat de manera personal, partint de la voluntarietat i l’acord de l’infractor. Si es considera necessari en farà la derivació als diferents serveis i recursos que actuen com a entitats col·laboradores.

És valuos i molt important, la col·laboració en el Programa de les diferents entitats que ofereixen espais normalitzats per a les persones que s’acullin al (MAESA) com ara: Fundació Marianao, Creu Roja Sant Boi, Cultura Viva Santboiana, Centre Obert Don Bosco. És primordial integrar accions de totes aquelles entitats i agents socials que es consideren corresponsables del projecte per promocionar la convivència i per promoure iniciatives i serveis útils a la comunitat.

S’està elaborant el Catàleg de recursos i serveis pel MAESA on quedaran recollides les diferents opcions per realitzar activitats des dels diferents àmbits comunitaris i municipals. L’objectiu del Catàleg és tenir un ampli ventall de possibilitats d’accions dins les programacions habituals de les entitats i dels diferents àrees i serveis municipals, que afavoreixin a la persona la comprensió del fet realitzat, i alhora oferir-li els recursos que ja funcionen com a element educador. Transmetre des de l’acció reparadora l’adquisició d’altres coneixements i visions més plurals que ajudin a integrar una dimensió social i comunitària com una oportunitat de canvi i de progrés personal.

És també la manera d’avançar conjuntament en el compromís que es va adquirir en el Pla de Civisme de treballar per un model de ciutat educadora on la convivència es fonamenta en els valors cívics, la responsabilitat col·lectiva, la convivència pacífica i la cohesió social.

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2021 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades