Als anys noranta, davant la pressió ciutadana que amb el Moviment del 0’7% reclamava una major implicació en les accions solidàries, el món municipal es va mobilitzar. Així ho va fer també l’Ajuntament de Sant Boi que responent a aquesta demanda va decidir dedicar el 0,7% dels ingressos propis a la cooperació i la solidaritat i va assumir aquesta fita des de l’any 1998. Posteriorment aquest percentatge s’ha superat i l’Ajuntament destina l’1% dels recursos propis a la cooperació amb els pobles i països empobrits i a la sensibilització de la ciutadania. Fruit de tots aquests anys de treball, el desembre de 2006 es va aprovar per unanimitat el Programa Municipal Transversal de Cooperació i Solidaritat que és el document estratègic que haurà de regir els objectius i accions en matèria de cooperació i solidaritat a Sant Boi pels propers quatre anys.
Programa Municipal Transversal de Cooperació i Solidaritat. És un instrument estratègic elaborat amb la voluntat de plantejar les actuacions de cooperació i solidaritat com el resultat i l’expressió d’una política global que interessa i implica el conjunt de departaments municipals, anant més enllà de les intervencions sectorials que s’havien realitzat fins el moment.
En el Programa la transversalització s’enfoca des de tres perspectives:
Per què un programa municipal transversal de cooperació?
Objectius del Programa
Enllaç al Programa Municipal Transversal de Cooperació i Solidaritat
El Pla d’Actuació Municipal (PAM) és el document estratègic que recull la missió i els objectius de l’Ajuntament per a la vigent legislatura amb una especificació de les actuacions, els recursos i el calendari per assolir-los, així com tot un sistema auxiliar per a la seva avaluació proactiva i la redefinició posterior. En l’àmbit de la cooperació i la solidaritat les missions i els objectius que s’estipulen per al mandat 2007-2011 són els següents:
A nivell intern, permet que tot l’Ajuntament treballi d’una manera integrada al voltant d’objectius comuns, clars i compartits, superant així la tradicional compartimentació departamental de les actuacions públiques. Introdueix en la gestió pública el model de direcció estratègica i d’integració dels diferents nivells de l’organització en el procés de presa de decisions. Propicia la màxima transparència de l’acció del govern municipal i una participació més gran de la ciutadania en els afers públics.
Prèviament a l’elaboració del Programa es va elaborar un estudi diagnòstic de la cooperació al municipi. El document recollia un anàlisis històric de l’evolució de la cooperació al municipi així com una descripció actual de la situació existent, analitzant les tendències i les fortaleses de l’àmbit. Part de l’estudi es centrava en l’anàlisis de les accions en matèria de cooperació realitzades per altres departament. Una altra part, elaborada mitjançant un procés participatiu, recollia el punt de vista de les entitats respecte el Programa, les accions de cooperació, els agermanaments i el mateix consell de cooperació, entès com a órgan consultiu i de debat de les polítiques municipals de cooperació.
Entre les diverses modalitats de cooperació existent, l’Ajuntament es caracteritza pel predomini clar de la cooperació directa, que és el tipus de cooperació que abasta totes les accions de cooperació al desenvolupament i en pro de la solidaritat, en la qual l’Ajuntament juga un rol decisiu en la promoció i orientació de les accions, assumint la responsabilitat en les diverses fases del cicle del projecte o programa (identificació, elaboració i formulació, planificació, seguiment i avaluació dels resultats i de l’impacte).
Una de les principals vies de cooperació directa de l’Ajuntament
de Sant Boi s’emmarca en la relació d’agermanament amb
San Miguelito (Nicaragua) i Marianao (Cuba).
L’agermanament solidari permet establir contactes i lligams estables
entre dos municipis. És un instrument de cooperació descentralitzada
i un catalitzador de la sensibilitat del municipi envers els problemes que
pateixen alguns pobles del Sud,en els quals una part important de la població
no gaudeix de les condicions bàsiques per viure dignament.
És una relació bilateral i horitzontal que parteix d’uns interessos comuns i es basa en la solidaritat i la col·laboració mútua entre els pobles que, davant l’actual situació de desequilibri mundial i d’unes relacions internacionals injustes, demostra que un altre món és possible. No ha de tractar-se d’una relació generadora de dependència paternalista o caritativa sinó que el seu objectiu és promoure la solidaritat, el desenvolupament, l’intercanvi cultural i la relació amistosa.
Agermanamnts:
Altres projectes de Cooperació directa:
Puntualment, fora del marc dels agermanaments, es recolzen de forma directa
altres projectes ja sigui per la seva qualitat o perquè es tracta d’experiències
pilots.
Exemples d’aquest tipus de cooperació:
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament és una organització formada bàsicament per ajuntaments catalans i altres organitzacions municipalistes que destinen una part del seu pressupost a finançar accions de cooperació al desenvolupament i la solidaritat.
Gestiona de forma conjunta els recursos econòmics aportats per les institucions i les entitats associades.
L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, com a soci del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, destina part del seu pressupost a finançar accions de cooperació al desenvolupament i de solidaritat amb els pobles més desafavorits.
Amb el terme sensibilització ens referim al conjunt de campanyes dirigides a la presa de consciència de la ciutadania dels desequilibris existents entre el nord i el sud. Persegueix, doncs, un canvi de percepció en la població com a element central en la lluita per l’equitat i la justícia entre el nord i el sud. Es basa a facilitar l’accés a la informació a través de diferents campanyes i en fomentar una actitud crítica. L’educació pel desenvolupament treballa perquè aquest accés a la informació i el desenvolupament d’una actitud crítica esdevinguin palanques per l’acció.
Per distingir la cooperació que realitza directament l’Ajuntament
amb els actors del sud, d’aquella que es produeix a través de
les ONG s’utilitza el terme de cooperació indirecta.
El finançament de projectes de desenvolupament és l’instrument
bàsic mitjançant el qual es canalitza la part més important
de l’ajuda municipal. Els projectes de cooperació permeten una
important flexibilitat que possibilita una pluralitat d’intervencions
al mateix temps que permeten una definició d’objectius, activitats
i beneficiaris. Els projectes també permeten aprofitar al màxim
les iniciatives i els recursos de la societat. Però és important
que els projectes s’integrin en una estratègia de desenvolupament
global i generin sinèrgies amb altres iniciatives.
Això es concreta en una convocatòria anual de subvencions a projectes de cooperació al desenvolupament oberta a les entitats de cooperació al desenvolupament i ONGS que estiguin registrades en el Registre Municipal d’Entitats i que duguin o vulguin dur a terme projectes de cooperació al desenvolupament.
Aquest tipus de campanyes sorgeixen per donar resposta a una crisi generada per una catàstrofe natural que ha desembocat en una catàstrofe humana.
L’ajuda a les víctimes de desastres està orientada a pal·liar el sofriment, garantir la subsistència, protegir els drets fonamentals i defensar la dignitat de les persones al mateix temps que s’intenta frenar els processos de desestructuració socioeconòmica i preparar la comunitat per a la prevenció dels desastres, i afavorir els processos de reconstrucció postemergència.
Davant aquestes crisis l’Ajuntament es proposa canalitzar mitjançant els òrgans especialitzats, com el Fons Català membre del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE), la solidaritat del municipi amb els i les afectades i, d’altra banda, aprofitar la sensibilitat que desperta l’emergència per informar a la població sobre la vinculació entre desastre natural i pobresa, ampliant l’explicació del fenomen a un procés social relacionat amb la situació de vulnerabilitat que pateixen moltes persones.
Amb sensibilització fem referència al conjunt de campanyes dirigides a la presa de consciència de la ciutadania dels desequilibris existents entre el nord i el sud. Es persegueix, doncs, un canvi de percepció en la població com a element central en la lluita per l’equitat i la justícia entre el nord i el sud. Es basa a facilitar l’accés a la informació a través de diferents campanyes i accions.
A Sant Boi aquesta tasca es desenvolupa mitjançant diverses activitats i serveis:
El Barrejant és la trobada per a la solidaritat de Sant Boi de Llobregat
que es celebra des del 1995.
Promou entre els ciutadans i ciutadanes de Sant Boi de Llobregat els valors
de la solidaritat, la cooperació, la tolerància i el respecte
als drets humans.
Ha estat considerada una de les fires de la solidaritat més importants
i reconegudes de les que s’organitzen a Catalunya en l’àmbit
de la cooperació i la interculturalitat.
La gestió i organització de la programació de Barrejant
es fa des de la Regidoria de Cooperació i Solidaritat i compta amb
la implicació activa de les entitats de cooperació i solidaritat
de la nostra ciutat, així com altres entitats culturals, de gent gran,
etc.
El programa de Barrejant inclou, entre altres activitats: debats, taules rodones,
conferències, cinefòrums, actuacions musicals,
teatre, dinar popular, fira d’entitats...
El dia 23 de març de 1996 es va organitzar al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat la primera edició del “Barrejant”. D’aquesta manera, Sant Boi participava a la Campanya Europea de la Joventut contra el Racisme, la Xenofòbia, l'Antisemitisme i la Intolerància que, amb el lema “Som Iguals, Som Diferents”, impulsava el Consell d’Europa. En aquella edició ja es van donar els trets característics que han definit al “Barrejant” al llarg d’aquests 10 anys:
L’any 2001 es va crear un nou espai, dins de la Fira de la Puríssima,
destinat a promoure i difondre els valors de la cooperació i la solidaritat.
Les entitats de l’àmbit de la cooperació de Sant Boi de
Llobregat, i també d’altres llocs de Catalunya, tenen
un espai per donar a conèixer el seu treball i mostrar els trets que
els identifiquen.
Des de l’any 2002 i dins del marc de la Fira de Sant Jordi s’organitza l’estant solidari amb la participació d’algunes de les entitats de Sant Boi de Llobregat.
L’any 2003 es va organitzar per primera vegada Sant Boi la “Festa del Comerç Just “ i des de llavors s’organitza cada any entre mitjans de maig i principis de juny.
La Festa pretén potenciar el coneixement dels valors i les propostes del Comerç Just entre la població catalana, mitjançant diverses accions de caràcter divulgatiu, educatiu, lúdic i festiu Aquestes accions poden ser, entre d’altres, degustació, exposició i venda de productes de comerç just, exposicions, actuacions infantils i/o musicals, jocs educatius i informatius, etc.
El 1981 l’ONU va establir el Dia Internacional de la Pau com a celebració anual de no violència i cessament del foc a nivell mundial. En les resolucions adoptades al 1981 i al 2001 per establir el Dia Internacional de la Pau l’Assemblea General de les Nacions Unides exhorta a “totes les nacions i totes les persones” a celebrar aquest dia com una oportunitat per promoure resolucions pacífiques en els conflictes i per aturar les hostilitats en aquest dia.
Amb la celebració del Dia Internacional de la Pau l’Ajuntament assumeix el seu compromís de treballar per una cultura de pau fonamentada en la justícia social i en el respecte als drets humans. A més, mitjançant l’aprovació de diferents mocions, l’Ajuntament de Sant Boi ha ratificat aquest compromís de construir una societat més justa i pacífica
Per commemorar aquest dia s’organitzen diverses activitats de reflexió i debat dirigides al conjunt de la ciutadania.
La participació ciutadana és el dret de les persones, les entitats i les associacions a intervenir en els assumptes públics, així com en el procés de presa de decisions pel que fa a aquests assumptes.
L’Ajuntament de Sant Boi va acordar crear una sèrie de mecanismes destinats a desenvolupar la democràcia municipal, tal com estableix el Reglament Orgànic Municipal.
Aquest Reglament articula la funció consultiva, assessora i de col·laboració amb el govern municipal de les persones, les entitats i les associacions mitjançant consells sectorials.
El Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat tracta les matèries relacionades amb la promoció de la solidaritat i la cooperació internacional per al desenvolupament Es tracta, doncs, d’un instrument de participació ciutadana a través dels qual es coordina l’acció en l’àmbit de la cooperació de l’Ajuntament i les entitats, i alhora s’aprofundeix en la democràcia gràcies a la participació ciutadana .
Poden ser membres del Consell les entitats i associacions inscrites en el Registre Municipal d’Entitats que tinguin entre les seves activitats la cooperació i la solidaritat internacional. Està constituït per la Presidència i els vocals amb representants dels partits polítics i d’aquestes entitats.
L’Ajuntament de Sant Boi està adherit a diverses campanyes i iniciatives. El treball en xarxa representa un suport a la tasca municipal, i en l’àmbit de la cooperació municipal, un impuls per al desenvolupament de polítiques municipals i una estratègia de treball centrada en la suma d’esforços.
El 29 de març de 2005 l’Ajuntament de Sant Boi es va adherir, mitjançant l’aprovació d’una moció, a la Xarxa Catalana per la Compra Pública Ètica.
La Xarxa té l’objectiu d’impulsar l’adopció de mesures en l’àmbit de l’administració pública encaminades a garantir que els productes i serveis que l’administració adquireix hagin estat confeccionats lliures d’explotació i d’injustícies. (linkar pàgina web)
La introducció progressiva de criteris ètics en les compres de l’Ajuntament és el resultat d’aquesta tasca de sensibilització transversal dirigida als diferents àmbits de l’Ajuntament. La substitució del cafè de les màquines expenedores per cafè de comerç just (desembre de 2005), fruit de la col·laboració entre el Programa de Cooperació i Solidaritat, el Departament de Compres i l’Oficina de l’Agenda 21, la determinació que algunes de les compres puntuals reuneixin aquests criteris, etc. són els primers passos d’aquesta via de treball i conscienciació conjunta.
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament és una organització formada bàsicament per ajuntaments catalans i altres organitzacions municipalistes.
Gestiona de forma conjunta els recursos econòmics aportats per les institucions i les entitats associades.
L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, com a soci del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, destina part del seu pressupost a finançar accions de cooperació al desenvolupament i de solidaritat amb els pobles més desafavorits.
El mandat de l’ACNUR consisteix en garantir la protecció internacional dels refugiats i buscar solucions duradores per a ells. L’ACNUR compta amb oficines a 120 països i més del 80% del seu personal treballa sobre el terreny, sovint en condicions difícils i perilloses.
Per a més informació podeu consultar la pàgina web de ACNUR
L’Associació per a les Nacions Unides es va constituir el 1962 amb seu social a Barcelona. Els seus objectius són divulgar els principis i propòsits de les Nacions Unides, divulgar i recolzar la tasca realitzada per aquesta Organització i els seus organismes especialitzats (OIT, FAO, UNESCO, UNICEF, etc.) estimulant la col·laboració de les institucions i de la societat civil amb aquesta; i proclamar, difondre i defensar els Drets Humans i les llibertats fonamentals. L’Associació per a les Nacions Unides a Espanya ha estat reconeguda per l’ONU com a únic nexe principal entre aquesta Organització i la societat civil a Espanya, i actua com a punt focal del Centre Regional d’Informació de les Nacions Unides a Brussel·les.
Per a més informació podeu consultar la pàgina
web de ANUE
Mitjançant una moció l’Ajuntament es pronuncia sobre una qüestió que cau fora de l’àmbit de les seves competències però que per la seva importància requereix el suport i la pressió des de l’àmbit institucional. Aquesta línia d’actuació permet, doncs, que l’Ajuntament es defineixi en relació a algunes problemàtiques existents i utilitzi el seu valor institucional com a eina de pressió política. La majoria d’aquestes mocions estan vinculades amb campanyes que s’estan duent a terme a la localitat o bé sobre qüestions candents de l’actualitat, en les quals el pronunciament de l’Ajuntament acostuma a ser una aportació més a un estat d’opinió favorable a aquestes qüestions. Es dóna veu i es reforcen, a través del pronunciament institucional, iniciatives sovint protagonitzades per la societat civil.
Torre del Sol
C/ Joan Bardeina, 29
08830 Sant Boi de Llobregat
Tel.936351200 (ext. 144 o 437)
Equip tècnic
Manuel J. Pérez, Responsable de la Unitat de Cooperació, Solidarita i Pau
Clara Sopeña, Tècnica de Cooperació, Solidaritat i Pau
© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - | Avís legal - | Accessibilitat - | webmaster - | mapa del web - | Protecció de dades