ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

30/12/2021 11:03:33
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Entrevista a Laura Fortes, directora de la Plataforma d'Educació Salesiana

”La campanya Cap infant sense joguina omple la nit de Reis d'alegria i de màgia”

 “Sense treball comunitari en xarxa no hi ha transformació social"

LAURA FORTES dirigeix la Plataforma d'Educació Salesiana (PES), un dels col·lectius de Sant Boi que cada Nadal col·laboren per fer realitat la campanya 'Cap infant sense joguina'. Psicòloga de formació, especialista en educació social d'infants i adolescents, creu en el treball comunitari com a eina per transformar la societat i atendre les necessitats de les persones més vulnerables.

Cap infant de Sant Boi es queda sense joguina la nit de Reis?

"És el que intentem. Donar l'oportunitat de gaudir d'aquesta nit màgica a tots els infants de Sant Boi. Sobretot, els que viuen situacions de precarietat socioeconòmica, però també d'altres que per diferents raons no podrien celebrar-ho."

Com hi poden col·laborar les famílies?  

"De moltes maneres. Amb la covid s'han reduït els espectacles que s'organitzaven per recaptar fons presencialment. Però n'hem mantingut algun i hem organitzat un festival de música. Com a alternativa, fem campanyes de crowfunding. També es pot apadrinar la carta als Reis d'un nen o una nena."

Quina opció aconselleu?

"Totes serveixen. L'apadrinament estableix una relació molt bonica amb l'infant i comporta un compromís social. Però veiem que la població més jove prefereix implicar-se mitjançant el festival de música, o fent voluntariat. Es tracta que tothom col·labori de la manera que pugui."

És un projecte comunitari...

"Sí. Des de l'Obra Salesiana ho impulsem al barri de Marianao, però és un projecte comunitari en què participen l'Ajuntament i els Serveis Socials, el casal, comerços, empreses que fan donacions, fins i tot entitats bancàries. La campanya es fa a tots els barris de la ciutat mitjançant una xarxa de col·laboració."

Com ho viuen les nenes i els nens?

"Aquella nit és màgica. Participar-hi és una sort perquè et permet veure'n les reaccions. Somriures constants, ulls ben oberts d'alegria i de màgia..."

La pandèmia ha agreujat les situacions de necessitat i desigualtat?

"Sí. Ho veiem en el dia a dia. Ens ha afectat a tothom, però més a qui ja patia una situació difícil. És una qüestió de precarietat econòmica, però també de patiment emocional, més encara en infants i adolescents. En aquest temps, més famílies han hagut de demanar ajuda. L'any passat, per exemple, vam tenir més peticions a la campanya de joguines."

Què aporteu a infants i adolescents des del PES Salesians amb la vostra tasca de suport social?

"Volem estendre'ls una mà amiga. Estar-hi al costat. Donar suport emocional i espais on posar paraules al batibull d'emocions. Han de ser ciutadans de ple dret i per això necessiten igualtat d'oportunitats."

També participeu en altres projectes de ciutat...

"Forma part del nostre ADN com a entitat. No hi ha transformació social sense treball comunitari en xarxa. És clau participar en projectes de barri i de ciutat i treballar amb altres (com al Pacte de ciutat, el Consell d'Infància o el Pla de xoc d'adolescència)."

Quin sentit té el Nadal avui dia?

"Aporta llum i esperança. És un moment de revisió. De germanor, de caliu. De veure què ens uneix. És en els punts de trobada on les coses poden créixer."

Un desig per al 2022...

"Que hi hagi més amor. Que ens estimem més i deixem de banda l'odi i allò que ens diferencia."


Viure Sant Boi desembre-gener 2021Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades