ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

10/01/2022 04:43:48 AM
Sant Boi Pura inspiracio
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


75è aniversari de l'afusellament del President Lluís Companys

El 15 d'octubre de 2015 fa 75 anys que el President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys va ser afusellat pel govern franquista al Castell de Montjuïc.

En el marc d'aquesta commemoració, el passat 8 de setembre la Generalitat va declarar el 15 d'octubre Dia nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la represió de la dictadura franquista.

Avui, 75 anys després d'aquells fets condemnables, l'Ajuntament de Sant Boi vol deixar palesa la ferma condemna a qualsevol actitud feixista i totalitària, el respecte a la memòria històrica dels pobles i la reivindicació de la llibertat i dels valors democràtics.

La figura i la trajectòria vital i política de Lluís Companys, dirigent d'Esquerra Republicana de Catalunya, simbolitzen uns valors que el van conduir a la defensa aferrissada del republicanisme, a una ferma convicció d'esquerres i a un clar compromís amb les classes populars. En són testimoni la seva tasca com a advocat sindicalista, la iniciativa de fundar la Unió de Rabassaires o el suport al vot femení.

Volem que aquesta commemoració serveixi per al necessari reconeixement a la memòria de totes les víctimes del franquisme i la seva reparació moral. Perquè aquells esdeveniments no es tornin a repetir en una societat que ha de seguir treballant per la pau, la justícia i el respecte als drets humans.

Una vida dedicada a la política

Lluís Companys i Jover va nèixer a Tarròs (Urgell) el 21 de juny de 1882. La seva vocació política comença a l'època universitària i continuarà sempre, paral·lela a l'activitat professional com a advocat laboralista i la col·laboració en diaris republicans com L'Aurora, La Barricada i La Publicitat, fruit de la seva militància.

Va fundar la Unió de Rabassaires i va impulsar la Llei de Contractes de Conreu, que el va enfrontar als grans propietaris de la terra. Va ser sempre una persona d'esquerres i compromesa amb el progrés social.

Fou elegit diputat a Madrid arran de les eleccions generals de 1923. L'any 1931 va ser regidor a l'Ajuntament de Barcelona i, el mateix any, formava part de les Corts Constituents de la Segona República, on va votar a favor del sufragi femení.

L'any 1932 va esdevenir diputat al Parlament de Catalunya, del qual fou el primer president, i l'1 de gener de 1934 va succeir Francesc Macià com a President de la Generalitat.

Refugiat a França, després de la victòria de Franco la policia militar alemanya el va detenir i fou lliurat al govern franquista i condemnat per un tribunal militar. Va morir afusellat al Castell de Montjuïc el 15 d'octubre de 1940.

La memòria de la seva figura ha estat reivindicada, no solament com a símbol de Catalunya, sinó d'un govern democràtic suprimit per la força d'un cop d'estat.

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades