ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

19/10/2018 12:25:46
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Cosint barris

Retorn tallers participatius Cosint Barris

L'11 de gener de 2018 es va celebrar a Can Massallera una sessió de retorn dels resultats del projecte "Cosint Barris" modificat a partir de totes les aportacions veïnals recollides en els tallers participatius.

Les podeu consultar en aquest document

Per qualsevol dubte o consulta us podeu adreçar per correu electrònic a participacio@santboi.cat o per telèfon al 93 635 12 47.

NO es construirà a la muntanya de Sant Ramon

Sota el nom "Cosint Barris" l'Ajuntament està treballant una proposta de modificació del PGM per a la millora de la xarxa d'espais públics dels barris de muntanya.

Amb l'objectiu d'aclarir i fer més entenedora la informació del pla Cosint Barris responem als principals dubtes que està generant. Moltes d'aquestes preguntes van ser formulades i respostes a les reunions de presentació als barris.

Per què es planteja aquest pla?

Els barris de muntanya van créixer de manera desordenada, al marge de la legalitat.
Quan es planteja legalitzar-los, es reconeixen com a edificables les parcel·les que tenien algun tipus de construcció; en canvi, les parcel·les que s'havien mantingut sense edificar queden com a zona verda o equipaments.
Aquesta situació arriba a dia d'avui, tenint en aquests barris sòl qualificat de zona verda o equipament de titularitat privada.

Tornar adalt

Quins problemes genera la situació actual?

Les zones verdes i equipaments estan destinats a ser públics, com a obligació legal.
El fet que en aquests barris les zones verdes i equipaments es mantinguin de titularitat privada és una anomalia que cal resoldre.

Alhora, aquesta situació fa que aquests barris no disposin de serveis ni de zones verdes degudament urbanitzades.

Tornar adalt

Quins canvis urbanístics es volen fer als barris de Canons, Orioles i Can Paulet?

Ara es presenta una modificació del Pla General Metropolità per reordenar aquestes zones verdes, convertir-les en places o parcs i que siguin de titularitat pública.

Vinculats a aquestes places i espais públics es plantegen petits serveis als barris.

Tornar adalt

Com farem públiques les zones verdes i equipaments dels barris?

El pla proposa la construcció de nous habitatges destinats a compensar als propietaris de zones verdes i equipaments: aquests propietaris tindran la possibilitat d'edificar alhora que l'Ajuntament obté la titularitat de totes les zones verdes i equipaments.

La construcció de nous habitatges en aquests barris, és necessària per sufragar les despeses que comporta aquesta reordenació i evitar que aquest cost surti de la butxaca de tots els santboians i santboianes via impostos.

Tornar adalt

Com seran les noves edificacions?

Es completarà el teixit de cases unifamiliars alhora que, en llocs puntuals de cada barri, es generen petites places associades a serveis i petits blocs plurifamiliars.

Tornar adalt

Per què es proposen petits blocs plurifamiliars?

En les zones verdes i equipaments interns als barris que el pla proposa reordenar, es parteix d'una edificabilitat igual o inferior a les parcel·les clau 16 (0,5 m2 sostre/m2 sol).
Si es fessin només cases unifamiliars s'omplirien tots els buits existents als barris; per llei, però, s'han de crear zones verdes que donin servei a aquests nous habitatges.
Per tenir espais per fer places, és necessari que alguns edificis siguin plurifamiliars, de manera que quedi espai lliure com a zona verda.

Tornar adalt

Quina alçada tindran els nous habitatges que es construeixin?

En les construccions ubicades dins d'aquests barris, tot i que inicialment s'havien previst alçades de planta baixa + 4 pisos, fruit de les demandes dels veïns s'està refent la proposta limitant l'alçada a planta baixa + 2 pisos reals, des del nivell de carrer, sense soterranis ni golfes. Aquesta alçada és similar, i fins i tot inferior, a la que tenen les cases actuals.
En l'eix Av. Aragó - Rd. Sant Ramon - c. Benviure es plantegen edificacions que s'integrin en les alçades de l'entorn.

Tornar adalt

L'Ajuntament té previst construir pisos a la muntanya de Sant Ramon?

No, la muntanya de Sant Ramon seguirà com fins ara, i fins i tot més protegida.

Tornar adalt

On es construiran els nous habitatges?

Els nous habitatges s'ubicaran en buits existents dintre dels barris de Canons, Orioles i Can Paulet.
No s'amplien els barris ni s'ocupen els vessants de Sant Ramon
També es construiria en l'eix Av. Aragó - Rd. Sant Ramon - c. Benviure, com per exemple a l'antiga escola Milà i Gelabert.

Tornar adalt

Amb aquesta modificació urbanística es perden zones verdes?

No, al contrari. Amb l'avantprojecte plantejat es guanyen de l'ordre de 10.000 m2 de zona verda, bona part de la qual es situaria al perímetre d'aquests barris per protegir definitivament l'entorn forestal de Sant Ramon.

Tornar adalt

És l'Ajuntament qui construeix aquests habitatges?

No, l'Ajuntament no construeix habitatges ni obté cap benefici econòmic extraordinari d'aquesta modificació urbanística. Per llei, la ciutadania participa en les plusvàlues generades en qualsevol actuació urbanística; i això es tradueix, també per llei, en què l'Ajuntament, com a representant de la ciutadania, rep el 15% de l'increment de valor proposat pel pla. Així, quan es desenvolupi la construcció de nous habitatges, l'Ajuntament rebrà aquest valor i recaptarà impostos (ICIO, IBI). I tot plegat reverteix en els serveis que es presten a la ciutadania (serveis socials, manteniment i neteja de carrers, equipaments, serveis culturals i esportius...)

Tornar adalt

Quan es construiran els habitatges?

El planejament urbanístic marca les regles perquè es construeixi d'una forma ordenada, però no obliga a la seva construcció. Dependrà de l'acord entre propietaris de terrenys edificables. És un procés que pot trigar anys.

Tornar adalt

Els veïns i veïnes d'aquests tres barris hauran de pagar el cost d'aquesta operació?

No, aquesta operació no té cap cost pels veïns i veïnes d'aquests barris ni per la resta de santboians i santboianes.

Tornar adalt

Llavors, qui pagarà les noves places i els costos d'urbanització i de compensació als propietaris de zones verdes?

Els propietaris de zones verdes actualment privades hauran de pagar els costos d'urbanització però també obtindran els ingressos per l'increment del valor dels seus terrenys al convertir una part d'aquests en edificables.

Tornar adalt

La modificació urbanística comportarà un increment del IBI i del valor cadastral dels habitatges d'aquests barris?

No, no hi ha una relació directa entre la modificació del planejament urbanístic i l'IBI o el valor cadastral.

Tornar adalt

Amb aquesta modificació del PGM es soluciona el problema dels Fora de PERI?

No, aquesta modificació no afecta les parcel·les ni les cases que estan fora de PERI però pot servir de base per afrontar una futura solució als Fora de PERI.

Tornar adalt

Els pisos que s'estan construint actualment a la Ronda Sant Ramon per l'empresa CORP formen part d'aquesta operació?

No, aquests habitatges corresponen a un planejament aprovat l'any 2004 pel qual es va impedir construir a la vall de Can Carreres a canvi de poder fer-ho dins de la ciutat. Un dels emplaçaments on es va traslladar el que es podia edificar a Can Carreres és justament on està la promoció de CORP. Una altra part de l'edificació es va traslladar al solar d'Av. Aragó - c. Besòs.
I la resta va permetre legalitzar les construccions que havien quedat Fora de PERI en els barris de Orioles, Canons i Can Paulet.

Tornar adaltLa següent documentació correspon a l'avantprojecte presentat inicialment als veïns i veïnes i el Programa de participació Cosint Barris. :

- Modificació puntual de pla general metropolità per a la millora de la xarxa d'espais públics dels Barris de Muntanya
- Programa de participacio cosint barris


Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades