La Carxofada és una festa pròpia de Sant Boi. Va néixer l’any 2000 i en poc temps s’ha convertit en un esdeveniment molt apreciat per la ciutadania. L’element central és una degustació de plats amb la carxofa com a ingredient principal. Un grup de restaurants locals cuinen aquest producte de diferents maneres per complaure els paladars més exigents. Les carxofes que s’hi consumeixen són del parc agrari de Sant Boi, la qual cosa és garantia de qualitat.
Se celebra cada 23 d’abril i és una de les festes més típiques i especials de Catalunya. La tradició mana regalar llibres i roses. Per aquest motiu, els carrers s’omplen de parades i de gent. A Sant Boi, un dels punts de reunió és la plaça de l’Ajuntament i la rambla de Rafael Casanova, on es munta la Fira del Llibre i s’hi organitzen activitats relacionades amb la cultura. L’Associació de Llibreters organitza també activitats. Pels volts d’aquesta jornada té lloc la Trobada de Dracs, una festa amb el foc com a gran protagonista.
La gran festa de la ciutat és en honor al patró local, sant Baldiri. Comença amb la lectura del pregó i finalitza amb un castell de focs artificials. En pocs dies es concentra una gran quantitat d’activitats de tota mena i per a tots els públics. Els concerts de música i les activitats de cultura tradicional catalana (correfoc, gegants, castells, sardanes, puntes de coixí...) són algunes de les més esperades per tothom. La Festa Major és el gran esdeveniment de la primavera a Sant Boi.
Després de la Festa Major, els barris de la ciutat celebren les seves pròpies festes abans de l’arribada de les vacances d’estiu. Els veïns i les veïnes participen en la selecció i l’organització de les activitats, de manera que el programa de celebracions reflecteix les inquietuds i el tarannà de cada barri. Es fan festes infantils, revetlles, balls per a la gent gran, catifes florals, correfocs…
La revetlla de Sant Joan és una altra de les grans cites del calendari festiu de Catalunya. Té lloc la nit del 23 al 24 de juny, que és una de les més curtes de l’any perquè coincideix amb el solstici d’estiu. A Sant Boi la festa comença al nucli antic amb l’arribada de la Flama del Canigó. Després, com a la resta de Catalunya, s’encenen fogueres i se celebren balls populars i fins a la matinada a diferents indrets de la ciutat. És considerada com una nit màgica.
Aquesta trobada popular tanca cada any les vacances d’estiu al cim del Montbaig. Se celebra el diumenge més proper al 31 d’agost, diada de sant Ramon. Des dels seus inicis, moltes persones de Sant Boi i de les localitats veïnes pugen caminant fins l’ermita del mateix nom, on tenen lloc una missa, una ballada de sardanes i activitats infantils. El dia anterior es fa la Pujada a Peu a Sant Ramon, una prova atlètica popular on es donen cita corredors (professionals i amateurs) i senderistes.
El dia 11 de setembre Catalunya celebra la seva festa nacional. Sant Boi hi té un paper important com a punt de trobada de les principals institucions i partits polítics del país i de les entitats ciutadanes. La raó és la presència, a l’església parroquial de Sant Baldiri, de la tomba de l’heroi nacional Rafael Casanova, símbol de les llibertats democràtiques de Catalunya. La nostra ciutat va protagonitzar, l’any 1976, la primera Diada autoritzada al país després de la Dictadura.
Pels volts de la Diada, la ciutat organitza un festival de música que s’ha fet un lloc preferent en el panorama musical de Catalunya. L’Altaveu va néixer com un certamen de música catalana d’autor i ha evolucionat cap a la diversitat de gèneres. La seva única etiqueta és la de la qualitat. El festival reserva un espai a la programació per difondre el treball de grups novells i concedeix cada any els prestigiosos premis Altaveu Frontera.
Barrejant és el nom d’una trobada que pretén promoure a la ciutat els valors de la pau, la solidaritat i la cooperació entre els pobles. Per al primer cap de setmana d’octubre s’organitza una programació que combina activitats culturals (teatre, música, cinema...) i lúdiques (activitats infantils, dinar popular...) amb propostes per al debat i la reflexió (xerrades, taules rodones, exposicions...). Les activitats són gratuïtes.
Aquesta fira d’origen agrícola i ramader amb més de seixanta anys d’història, és l’esdeveniment de l’any que més gent concentra a Sant Boi. Avui dia conserva aquestes arrels i és, alhora, un gran aparador de la vida comercial i social santboiana. Del 6 al 8 de desembre (festivitat de la Puríssima Concepció), la Fira convida tothom a passejar tranquil·lament en família i a gaudir de les activitats que s’hi organitzen. El recorregut firal ocupa un bon nombre de carrers, des del nucli antic fins a la Muntanyeta.
Sense oblidar l’origen religiós, el Nadal s’ha convertit en una tradició cívica que s’estén durant dues setmanes i que finalitza amb la festivitat de Reis el 6 de gener. Durant aquests dies un pessebre guarneix la plaça de l’Ajuntament de Sant Boi i molts carrers llueixen una il·luminació especial. La nit del 5 de gener els Reis d’Orient recorren la ciutat en carrosses i acompanyats per una comitiva reial.
El carnaval o carnestoltes és una festa pagana d’origen grecoromà que se celebra cada any a l’hivern, en unes dates variables entre principis de febrer i principis de març. La gent es disfressa i participa en rues i balls festius. Són molt famoses, per exemple, les celebracions que es fan a la localitat de Sitges. A Sant Boi, l’Ajuntament i algunes entitats i escoles organitzen actes durant els dies de carnaval.
© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - | Avís legal - | Accessibilitat - | webmaster - | mapa del web - | Protecció de dades