ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

18/11/2021 10:42:24
Sant Boi Pura inspiracio
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Entrevista Pau Gasol

“Entre els records d’infància, tinc molt present quan els carrers de Sant Boi eren el meu pati de joc”

Pau Gasol és exjugador de bàsquet. Nascut a Sant Boi, té 41 anys. Orgull de la ciutat, la seva trajectòria és una gran col·lecció d’èxits. Dos anells de campió en 18 temporades a l’NBA, tres lligues ACB, medallista olímpic, campió del Món i d’Europa amb la selecció espanyola... També és Premi Príncep d’Astúries, Gran Creu de l’Orde al Mèrit Esportiu i Premi Ciutat de Sant Boi.
“Des de petit he lluitat pel somni de ser jugador professional, ha estat la meva passió”
“La Gasol Foundation vol conscienciar sobre la importància dels hàbits saludables a la infància”

“El de Sant Boi". Així s’han referit a tu els mitjans de comunicació durant els anys que has portat el nom de la ciutat arreu. Quan fas la vista enrere, què hi veus?

“Veig a un nen que va tenir la sort de créixer en el si d'una família que donava una gran importància a l’educació, tant a casa com acadèmica, també a l'activitat física, així com als hàbits saludables en general. Els meus millors records estan lligats als moments en els quals practicava tots els esports que vaig provar durant la meva infància o quan sortia amb la meva família a caminar per la natura.
Recordo també els àpats en família dels diumenges i les celebracions al voltant de la taula. Guardo grans records de la meva infància a Sant Boi, quan els seus carrers es convertien en el meu pati de joc i podia gaudir al costat dels meus companys d'hores interminables de diversió.”

Vas imaginar en algun moment que tindries una carrera esportiva amb un palmarès tan important?

“Des de petit tenia clar que la meva passió pel bàsquet era real i el meu somni era convertir-me en jugador professional. Molts no em prenien seriosament, però jo sabia que faria tot el possible per aconseguir el meu objectiu. Lògicament mai vaig imaginar que arribaria fins on he arribat i que competiria amb jugadors que un dia van ser els meus ídols.
És, sens dubte, un somni fet realitat i agraeixo tots i cada un dels moments que he pogut gaudir d'aquest meravellós esport.”

A banda de la llarga llista d’èxits esportius, quins valors ha aportat el bàsquet a la teva trajectòria vital?

“Més enllà dels èxits, el bàsquet ha estat una escola per a mi en la qual he après i m'he format com a professional i com a persona. M'ha aportat un conjunt de valors que m'han acompanyat al llarg de la meva carrera. Valors com la constància, el sacrifici, el treball en equip, la humilitat ... També m'ha donat la possibilitat de conèixer a persones meravelloses, que actualment són com família per a mi: companys dels diferents equips amb els quals he jugat, els entrenadors, els membres de l'staff... Persones amb les quals he compartit bons i mals moments i que sempre m'han demostrat una estimació molt especial.
Així mateix, l'esport professional m'ha brindat l'oportunitat de tenir un altaveu per a situar determinades causes en el centre del debat i aconseguir un impacte positiu en la vida de les persones. En aquest sentit, com a president de la Gasol Foundation i ambaixador d’UNICEF, sempre he intentat defensar públicament el benestar infantil, denunciant situacions injustes i liderant iniciatives que contribueixin a millorar la qualitat de vida dels nens i nenes i les seves famílies. En definitiva, el bàsquet m'ha aportat moltíssimes emocions i bagatge que ara m’acompanyaran tota la vida.”

En aquests temps de tanta influència mediàtica, com creus que els nens i les nenes i les seves famílies han d’enfocar la pràctica esportiva?

“Les famílies haurien d'integrar la pràctica esportiva com a part de les rutines dels nens i els adults. Si és una acció o pla puntual, serà fàcil de cancel·lar quan sorgeixi alguna cosa més important o posposar indefinidament. L'activitat física ha de formar part del seu estil de vida de les famílies perquè tingui un efecte positiu sobre la seva salut. El temps que estiguin fent esport serà temps que s'allunyin de les pantalles, i ja sabem que les hores davant els dispositius electrònics estan augmentant perillosament en la infància.
Finalment, els referents esportius, que tenen un gran impacte mediàtic, tenen la responsabilitat d'animar als nens i nenes a portar vides més actives al mateix temps que els transmeten altres valors de l'esport com l'honestedat, l'esforç o el treball en equip.”

Quins vincles mantens amb Sant Boi, la teva ciutat?

“Conservo un vincle emocional molt intens amb Sant Boi. No només perquè és on resideix la major part de la meva família sinó també perquè tinc molt bons records d’infància i de joventut. Recordo les estones d’esbarjo jugant a bàsquet amb els meus companys de classe a la pista del Llor, o les tardes de joc que passàvem al parc de Marianao. Són moments que mantinc molt presents i m’agrada molt tornar a la ciutat per poder-los reviure.
A més, des de fa uns anys, la seu de la Gasol Foundation està ubicada a Sant Boi, cosa que m’omple d’orgull i em permet visitar amb més freqüència la meva ciutat.”

Amb el teu germà Marc has impulsat Gasol Foundation, amb seu a Sant Boi, per lluitar contra l'obesitat infantil. Com contribueix aquesta entitat a la promoció dels hàbits saludables entre els nens i les nenes?

“Des de la Gasol Foundation, treballem per a reduir les altes taxes d’obesitat infantil que afecten els nens i nenes, fomentant hàbits de vida saludables com són l’activitat física, l’alimentació saludable, el son i el benestar emocional. En aquesta direcció, treballem principalment en tres línies d’acció. Per una banda, desenvolupem investigació i recerca pròpia per entendre la problemàtica i poder actuar en conseqüència. Precisament, a Sant Boi, estem desenvolupant conjuntament amb l’Ajuntament l’estudi Sant Boi Sà per conèixer la incidència d’aquesta problemàtica a la ciutat. Per altra banda, també realitzem programes d’intervenció destinats a famílies en situació de vulnerabilitat per tal de promoure un estil de vida saludable, ja que són les que pateixen amb més força les conseqüències de l’obesitat.. I finalment, duem a terme campanyes de sensibilització i d'incidència per tal de situar la problemàtica en l’agenda política i conscienciar a la població en general.”

El passat 5 d’octubre et vas acomiadar del bàsquet professional. I ara, què?

“Ara començo una nova etapa que està carregada de nous reptes. En l’àmbit social i filantròpic, seguiré treballant a favor de la infància a través del projecte de la Gasol Foundation, així com també des del meu rol com a Global Champion per la nutrició i la fi de l’obesidad infantil d’UNICEF. Així mateix seguiré molt vinculat a l’esport i a la defensa dels drets dels i les esportistes com a membre de la Comissió d’Atletes del COI i del Consell Assessor de l’Esport Espanyol.
A més, també vull seguir desenvolupant la meva faceta com a inversor, ambaixador i assessor estratègic d’empreses del sector de l’esport i el benestar. Actualment, ja ho estic fent amb companyies com Theragun, Overtime i Better Up, i també treballo estretament amb el Barça per contribuir a la internacionalització de la marca.
Estic convençut que aquesta nova etapa obrirà noves oportunitats per poder traslladar tot el que he après durant aquests anys, i així retornar a la societat tot allò que m’ha donat.”

Viure Sant Boi setembre 2021


Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades