ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

12/07/2018 12:47:53
Sant Boi Pura inspiracio
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Llocs d'interès

Rus Castellano

TERMES ROMANES

sant boi

Les Termes Romanes de Sant Boi es van construir entre finals del segle II i principis del segle III dC. Eren uns banys d’ús privat, familiar i són uns dels més ben conservats de l’època a Catalunya. Probablement formaven part d’una gran vil·la romana. Actualment se’n poden visitar les restes. Entre els objectes que s’hi exposen hi ha una àmfora que testimonia la presència anterior d’un centre de producció d’àmfores romà, relacionat amb el comerç i el transport del vi.
(Avinguda de Maria Girona, cantonada amb carrer de l’Hospital)CAN BARRAQUER

sant boi

En aquesta casa pairal del nucli històric va viure, en el segle XVIII, Rafael Casanova i Comes, que va ser el conseller en cap de la ciutat de Barcelona durant el setge a què la van sotmetre les tropes borbòniques amb motiu de la Guerra de Successió (1713-1714). L’edifici es va començar a construir al segle XV i va allotjar diverses nissagues familiars. L’Ajuntament n’és l’actual propietari i l’ha condicionat com a seu del Museu de Sant Boi.
(Carrer del Pont, 7)

CAN TORRENTS

sant boi

Casa pairal del segle XVI amb una gran vàlua com a exemple de l’arquitectura urbana benestant. En destaquen els finestrals de la planta noble i un escut nobiliari situat a la porta principal. La fesomia actual és fruit d’una important reforma feta als anys quaranta del segle XX. Des del jardí i les terrasses es poden contemplar bones vistes del delta del Llobregat i les muntanyes de Montjuïc i Collserola. Can Torrents, Can Barraquer i les Termes Romanes són els tres principals elements de la zona museística de Sant Boi.
(Carrer de l’Hospital, 9)

ESGLÉSIA DE SANT BALDIRI

sant boi

La silueta d’aquesta església del s. XVIII forma, juntament amb la muntanya de Sant Ramon i l’ermita, el perfil més conegut de Sant Boi. L’actual edifici, d’estil barroc amb detalls neoclàssics, es va construir aprofitant murs d’una antiga església romànica. A la sagristia hi ha un interessant retaule de sant Baldiri, el patró de Sant Boi, i, a una de les capelles, la tomba de Rafael Casanova, heroi nacional de Catalunya. Cada 11 de setembre, les principals autoritats del país hi protagonitzen una coneguda ofrena floral.
(Plaça de Mossèn Jaume Oliveras, 9)

CAL NINYO

sant boi

És un edifici d’inspiració neoclàssica, construït a la segona meitat del segle XIX, que va tenir un paper protagonista en la vida cultural de Sant Boi durant moltes dècades. Tenia gran prestigi com a restaurant i com a sala de ball i s’hi van representar obres de teatre i sarsueles. Després de molts anys tancat, l’Ajuntament el va restaurar l’any 2004, tot respectant l’estructura original de l’edifici, i des d’aleshores és un centre sociocultural públic que ofereix una àmplia programació d’activitats.
(Carrer Major, 43)

CAN MASSALLERA

sant boi

L’antiga fàbrica de Can Massallera és un dels edificis més emblemàtics de Sant Boi. Es va construir a la dècada dels anys vint del segle passat i, fins a cinquanta anys després, va funcionar com a seu de la important fàbrica tèxtil Hilaturas Gossypium, SA. L’Ajuntament va adquirir l’edifici i el va remodelar mantenint-ne l’aspecte exterior, d’inspiració modernista. Actualment és un equipament públic que concentra una part molt significativa de la vida social i cultural de Sant Boi. Els serveis municipals destinats a joves s’hi concentren sota la denominació de La Factoria Jove de Can Massallera.
(Carrer de Mallorca, 30)

CAN CASTELLS

sant boi

Edifici senyorial de finals del segle XIX fet per acollir la família de l’empresari i mecenes Lluís Castells i Comas, que va promoure importants obres públiques i treballs de modernització al Sant Boi de l’època, com ara els ponts de fusta sobre el riu o la creació del primer eixample. Durant anys, Can Castells va acollir una biblioteca pública i en l’actualitat funciona com a centre municipal d’art contemporani. L’edifici es reconeix fàcilment per la torre mirador de dos pisos. La porta principal, les finestres de la planta baixa, una galeria amb arcs i columnes i els balcons són alguns dels elements amb més valor artístic.
(Carrer de Lluís Castells, 16)

HOSPITALS PSIQUIÀTRICS

sant boi

La ciutat compta amb dos dels centres d’atenció psiquiàtrica més importants de l’Estat espanyol: el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i el Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni. Els seus orígens es remunten a la meitat del segle XIX, quan el metge Antoni Pujadas es va establir amb pacients en un antic convent de Sant Boi. L’any 1913 es produí la divisió de l’hospital, mitjançant una separació per sexes. Més enllà de la tasca assistencial dels dos centres, les instal·lacions constitueixen un conjunt arquitectònic de gran interès. Una de les peces més rellevants és l’església neogòtica de Sant Joan de Déu, construïda l’any 1929.
Complex Assistencial Benito Menni (Carrer Dr. Antoni Pujadas, 38)
Parc Sanitari Sant Joan Déu (Carrer Dr. Antoni Pujadas, 40-42)

TORRE DE BENVIURE

sant boi

Aquesta torre romànica de forma circular va ser el centre de la jurisdicció feudal del mateix nom. Tenia funcions de guaita i defensa militar en l’època de la reconquesta cristiana (s.X-XII). És el vestigi més ben conservat d’un jaciment arqueològic més ampli on hi ha també restes de diverses edificacions annexes a la torre i una capella dedicada a sant Miquel. L’Ajuntament, propietari actual d’aquest edifici, l’ha convertit en un mirador públic.

ERMITA DE SANT RAMON

sant boi

Edifici religiós construït a finals del segle XIX al cim de la muntanya que porta el mateix nom, a 294 m d’altitud. La situació en el punt més alt de Sant Boi converteix aquesta ermita en un magnífic mirador des d’on es pot veure tota la ciutat, el delta del Llobregat, la serra de Collserola i la muntanya de Montserrat. L’ermita és, a finals de l’estiu, el punt de trobada de l’Aplec de Sant Ramon, una de les festes locals amb més tradició.

PARC DE LA MUNTANYETA

sant boi

La Muntanyeta és un turó de gairebé 400.000 m2 situat al bell mig de Sant Boi. Antigament se’l coneixia com la Pineda. Durant la darrera dècada del segle XX es va replantar amb diferents espècies d’arbres i se’n va urbanitzar una part. Amb el temps s’ha convertit en un gran parc metropolità que ocupa també un lloc central en la vida quotidiana de la ciutat. A l’entorn hi ha una gran biblioteca, un complex poliesportiu, l’estadi municipal de futbol i les instal·lacions del club de rugbi i unes grades per a espectacles socials i culturals. És un lloc molt agradable per passejar i un dels principals espais de reunió dels dos grans esdeveniments festius de la ciutat: la Festa Major i la Fira de la Puríssima.

PARC DE MARIANAO

sant boi

El parc municipal de Marianao és un dels llocs més singulars de Sant Boi. Situat a la part alta del barri del mateix nom, constitueix un testimoni de l’època colonial i dels indians que van fer fortuna a les colònies espanyoles. Salvador Samà i Torrents, marquès de Marianao, el va manar fer a finals del segle XIX en tornar de Cuba, a imitació dels jardins de l’illa caribenya. És doncs, un gran jardí d’estil romàntic, amb palmeres, mimoses i tarongers amargs. A l’interior hi ha el Palau de Marianao, un gran edifici senyorial on hi ha la seu del Cluster Salut Mental Catalunya. Fruit d’aquella antiga relació ultramarina, el Sant Boi actual i la localitat cubana de Marianao mantenen una relació d’agermanament cívic i institucional.

sant boi

La muntanya de Sant Ramon, amb l’ermita al cim, és l’element més característic del perfil de Sant Boi. En l’edat mitjana es coneixia com a Montbaig («mont baig», en referència al color vermellós de les seves terres). El punt més alt és a 294 m d’altitud, a la confluència de Sant Boi amb Sant Climent i Viladecans. Hi ha dos itineraris a peu senyalitzats que ens posen en contacte amb gran varietat d’espècies vegetals, testimonis històrics d’activitat agrícola i una fauna molt interessant (en especial, val la pena observar a la tardor la migració d’aus). Al cim hi ha l’ermita de Sant Ramon amb impressionants vistes i on se celebra un tradicional aplec popular al final de l’estiu.

LA VALL DE SANTA BÀRBARA

sant boi

És l’altra gran «perla» de la zona forestal de Sant Boi. Hi podem veure arbres autòctons com alzines i roures, arbustos com llentiscles i arboços i mates de ginesta i bruc, sense oblidar els cirerers que embelleixen el paisatge a l’època del bon temps. A la vall neix la riera de Can Soler, l’única del municipi que està sense canalitzar i que és molt important per a la recàrrega natural dels aqüífers del delta i de la vall baixa del riu Llobregat. Com a edificis interessants cal destacar les masies de Santa Bàrbara del Llor (segle X), Can Palós (segle XVII) i Can Pubill (segle XIX).

PARC FLUVIAL

sant boi

Sant Boi ha recuperat la llera del riu Llobregat amb un parc fluvial de 3 hectàrees on s'han realitzat plantacions de diferents espècies de vegetació de ribera. En total, més de 200 arbres, entre els quals hi ha salzes, pollancres, freixes, àlbers i figueres. També s'han plantat més d'un miler de plantes aquàtiques, arbustives com la ginesta i enfiladisses com les heures. A escassos 250 metres de l’Ajuntament, un pont per sobre les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, el Canal de la Dreta i la BV-2002, permet un fàcil accés al Parc Fluvial. D’altra banda, una passera inundable connecta la banda de Sant Boi i de Cornellà del riu.

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades