L'1 de novembre de 2005 l'Assemblea General de les Nacions Unides va acordar que cada 27 de gener es celebraria el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, recordant que aquell dia de l’any 1945 l'exèrcit soviètic va entrar en el camp d’extermini nazi d'Auschwitz-Birkenau a Polònia. Auschwitz-Birkenau va ser el centre de concentració més gran de l'Europa ocupada i és un lloc de memòria per a nombrosos grups perseguits per l'Alemanya nazi. En aquest camp van ser assassinades aproximadament 1,1 milions de persones, de les quals prop d'un milió eren jueves.
La commemoració de 2020 d’aquest Dia Internacional té com a lema "75 anys després d'Auschwitz: record i ensenyament de l'Holocaust en pro de la justícia global". El tema reflecteix la importància que continua tenint avui dia l'acció col·lectiva contra l'antisemitisme i altres formes de discriminació per a garantir el respecte per la dignitat i els drets humans de totes les persones a tot el món.
L'Holocaust va ser el producte d'una ideologia basada en el racisme biològic. Va ser el resultat també de polítiques de conquesta i persecució que van assolar Europa i el món en la guerra més mortífera que mai hagi conegut la humanitat. Paradoxalment, a mesura que avancen les recerques sobre aquesta història funesta, hi ha qui s'obstina a qüestionar la realitat dels fets. El negacionisme continua difonent-se en les xarxes socials en totes les parts del món. A Europa, discursos inacceptables arriben fins i tot a negar la participació de les poblacions i les autoritats locals en les massacres, amb un menyspreu absolut de fets indiscutibles.
La preservació d'aquesta memòria exigeix donar suport a les recerques històriques, i passa també per l'ensenyament de la història de l'Holocaust i d'altres genocidis i crims massius. A Sant Boi hem volgut ser partícips d'aquesta preservació de la memòria i a la plaça Mercè Rodoreda una placa recorda els santboians que van morir en els camps nazis:
Baldiri Beltran Torà; Salvador Marieges Fulquet; Antoni Sabat Amat; Michel Reynard Buisserin i José Ruiz Gómez
Després dels horrors del segle XX, la intolerància no ha de tenir espai en el segle XXI. Cal ser molt bel·ligerants contra la discriminació a la qual se sotmeten les persones refugiades o immigrants; contra els estereotips que s'estableixen de les persones musulmanes i d'altres minores i davant qualsevol altra forma d'odi. Cal actuar mitjançant programes de divulgació i educació, com el que porta a terme des de 2005 Nacions Unides sobre l'Holocaust i cal reforçar els mecanismes de drets humans, exigint que els perpetradors de crims siguin portats davant la justícia. D'aquesta manera, el record de l'Holocaust i l'homenatge a les víctimes servirà per prevenir actes de genocidi en el futur.
© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - | Avís legal - | Accessibilitat - | webmaster - | mapa del web - | Protecció de dades