ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

12/04/2022 03:10:29 PM
Sant Boi Pura inspiracio
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Declaracions institucionals

11 de febrer, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència


L'Assemblea General de Nacions Unides de 2016 va declarar l'11 de febrer Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència en reconeixement al paper clau que exerceixen les dones en la comunitat científica i la tecnologia.

La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques persisteix des de fa anys a tot el món. Tot i que la participació de les dones en les carreres de grau superior ha augmentat enormement, aquestes encara es troben insuficientment representades en aquests camps. Segons dades de la UNESCO, entre 2014 i 2016, només un 30 per cent de totes les estudiants trien estudis superiors dins del camp de les ciències, la tecnologia, l'enginyeria i matemàtiques i menys del 30 per cent de les persones investigadores a tot el món són dones. Els prejudicis i els estereotips de gènere que s'arrosseguen des de fa molt continuen mantenint a les nenes i dones allunyades dels sectors relacionats amb la ciència, tot i que les nenes i els nens obtenen els mateixos resultats en ciències i matemàtiques.

El brot de la pandèmia per COVID-19 ha demostrat clarament el paper crucial de les dones investigadores en els diferents fronts en la lluita contra la COVID-19, des dels avanços en el coneixement del virus fins al desenvolupament de tècniques per a les proves de COVID-19 i les vacunes contra el virus.

Al mateix temps, la pandèmia ha tingut un impacte negatiu molt significatiu en les dones científiques. Ha afectat especialment les que es trobaven en els inicis de les seves carreres; el que ha contribuït al fet que s'eixampli la bretxa de gènere existent en la ciència. Ha revelat novament les disparitats de gènere en el sistema científic. És necessari corregir aquestes disparitats mitjançant noves polítiques, iniciatives i mecanismes per a fer costat a les dones i les nenes en la ciència.

En aquest any 2021, vint-i-sis anys després de la Declaració i Plataforma d'Acció de Beijing, torna a ser urgent promoure l'accés de les dones i les nenes a l'educació, la formació i l'ocupació en l'àmbit científic i per a això cal fer costat a les científiques i les investigadores en l'exercici de la seva professió i cal promoure els Principis per a l'Apoderament de les Dones, establerts per ONU Dones, que ofereixen orientació a les empreses i altres entitats.

En el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, canviem la narrativa predominant i demanem un compromís per posar fi al desequilibri de gènere en aquesta disciplina, exigint que s'actuï per trencar les barreres amb les quals encara es troben nenes i dones.

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades