ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

12/04/2022 04:28:12 PM
Sant Boi Pura inspiracio
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Declaracions institucionals

2021, Any Internacional de les Fruites i Verdures


L’Assemblea General de Nacions Unides del 19 de desembre de 2019 va acordar declarar el 2021 com l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures, per a promoure l’augment del consum d’aquests grups d’aliments, reduir l’impacte mediambiental i fomentar estils de vida més saludables.

Les fruites i verdures són la pedra angular d’una dieta sana i variada; proporcionen al cos humà abundants nutrients, reforcen el sistema immunitari i contribueixen a reduir el risc de contreure moltes malalties. Per altra banda, la producció de fruites i verdures ofereix oportunitats per a augmentar l’eficiència de l’ús de la terra, l’aigua i altres inputs agrícoles. En comparació amb altres categories de productes d’alimentació com el lactis, el peix o els cereals, les fruites i verdures són els aliments amb un nivell més alts de pèrdua i desaprofitament des de la producció fins al consum. Fins a un 50 % de les fruites i hortalisses produïdes als països en desenvolupament es perd al llarg de la cadena de subministrament, entre la collita i el consum.

Factors com el creixement de la població; l’augment de la urbanització; la creixent escassetat de recursos naturals; la contaminació agrícola i el canvi d’ús de la terra; els alts nivells de pèrdua i desaprofitament d’aliments i els efectes del canvi climàtic posen de manifest la fragilitat dels nostres sistemes alimentaris.

Qu Donyu, director general de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) va dir en l’acte de llançament d’aquest Any Internacional que la pèrdua i el desaprofitament d’aliments en el sector de les fruites i les hortalisses continua sent un problema de conseqüències considerables, i que les tecnologies i enfocaments innovadors tenen una importància essencial, perquè poden ajudar a mantenir la innocuïtat i la qualitat, incrementant la vida útil dels productes frescos i preservant el seu alt valor nutricional.

La reducció de la pèrdua i el desaprofitament d’aliments millora la seguretat alimentària i la nutrició, redueix les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, disminueix la pressió sobre els recursos hídrics i de la terra i pot incrementar la productivitat i el creixement econòmic.

La defensa dels productes frescos està d’acord amb l’objectiu de reforçar el paper dels petits productors i els agricultors familiars i fomenta opcions comercials més àmplies per a milions de famílies rurals. Cal assenyalar també les oportunitats en matèria d’equitat de gènere, ja que les dones solen exercir un paper principal en les seves llars tant pel que fa a la producció de fruites i hortalisses com en el que concerneix el seu consum.

Com va dir el secretari general de l'ONU, António Guterres, durant l’acte d’inici oficial d’aquest any internacional, “l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible ressalta la funció que exerceixen els sistemes alimentaris en la lluita contra la fam, l'eliminació de la pobresa i la protecció del planeta” i la commemoració de l’Any Internacional de les Fruites i Verdures ha de servir per “ adoptar un enfocament més integral de la producció i el consum que beneficiï a la salut humana i al medi ambient”.

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades