ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

05/04/2018 13:06:14
Sant Boi Pura inspiracio
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


SantboiSàL'OMS considera l'obesitat com l'epidèmia del S. XXI. El 2010 deia que al món hi havia 42 milions de nens i nenes amb sobrepès.

Al nostre municipi, conscients d'aquesta problemàtica vam desenvolupar un primer estudi d'obesitat i sobrepès durant els cursos escolars del 2012 a 2014, en menors de 8 a 10 anys, estudi THAO-POIBC, que ens va aportar les dades de prevalença d'obesitat i sobrepès infantil: 27,0% de sobrepès i un 16,5% d'obesitat. L'estudi va tenir continuïtat el 2014 amb nens i nenes de P.3 i els resultats van ser de: 18,8% de sobrepès 10,6% d'obesitat.

Conscients que aquesta problemàtica l'havíem d'aturar i intentar reduir vàrem dissenyar un nou Programa Municipal entre els Departaments d'Esport i Salut i amb la col·laboració de l'Àrea d'Educació. Aquest nou Programa comunitari d'estils de vida saludable és "SantBoiSà".

SantboiSà és un programa d'intervenció comunitària de promoció de la salut mitjançant l'adquisició i potenciació dels hàbits saludables. Amb aquest objectiu aquest programa desenvoluparà durant els pròxims anys tota una sèrie d'accions. Una d'elles, com a prioritària és la prevenció de l'obesitat infantil. Aquest programa es desenvoluparà del 2015 al 2020, i es realitzarà una avaluació constant per a definir la seva continuïtat a altres franges d'edat.

Es desenvolupa a través de 3 Accions:

  • - Estudi d'obesitat infantil de caràcter anyal als infants escolaritzats, per a conèixer el percentatge o índex d'excés de pes i obesitat infantil al municipi en un curs escolar determinat, i seguir l'evolució d'aquestes xifres als següents anys. Adreçat a infants escolaritzats i les seves famílies.
  • - Programa d'Alimentació Saludable intentant formar a les persones sobre les bases d'una nutrició adequada, una encertada elecció dels aliments i una forma de cuinar al més saludable possible, adaptant-la a la nostra situació econòmica i el nostre moment vital, a través de tallers d'alimentació i cuina sana adreçat a tota la població.
  • - Programa de la promoció de l'activitat física, portant a terme una sèrie d'accions de sensibilització, informació i formació, a través de tallers d'activitat física, xerrades d'hàbits saludables, organització de jornades i diades d'activitat física a les escoles, i clubs esportius, esplais, centres oberts, etc.

En els últims estudis realitzats, tenim una primera anàlisi comparativa dels resultats 2014-2015 respecte a 2015-2016, amb l'objectiu avaluar l'evolució de la prevalença de sobrepès i obesitat dels infants que participen, disposem d'un total de 109 nenes i nenes. Es tracta dels mateixos 109 infants però 1 any més grans.

Els 109 nens i nenes avaluats ambdós cursos, la prevalença de sobrepès ha augmentat considerablement mentre que la prevalença d'obesitat ha disminuït. Aquesta disminució es pot interpretar com una dada molt positiva, ja que l'obesitat és l'estat ponderal que hem de considerar com a més preocupant. Igualment l'elevada xifra de sobrepès i obesitat en general a edats tan primerenques evidencia la necessitat de continuar impulsant campanyes de promoció d'estils de vida saludables que abordin de forma integral els determinants de la problemàtica de salut i social.

 

Tornar adalt
Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2021 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades