Especial Viure Sant Boi, juny 2025 - INS Rafael Casanova

9.7.2025
Viure a Sant Boi especial INS Rafael Casanova
Projecte Orígens - INS Rafael Casanova

L’alumnat de 4t d’ESO de l’INS Rafael Casanova crea una revista i vídeos d’acollida a partir d’un projecte sobre migracions i convivència al barri de Ciutat Cooperativa

Durant aquest curs 2024-2025, l’alumnat de 4t d’ESO de l’INS Rafael Casanova ha participat en el projecte "Orígens", una iniciativa educativa i comunitària i d’Educació per a la Ciutadania Global impulsada des de l’INS Rafael Casanova amb la Unitat de Cooperació, Solidaritat i Pau i la Unitat d’Igualtat i Cohesió Social de l’Ajuntament de Sant Boi, amb el suport del Pla Educatiu d’Entorn i la col·laboració de diversos departaments del centre.

El projecte ha tingut com a objectiu analitzar l’evolució de la població nouvinguda al barri de Ciutat Cooperativa entre 2014 i 2024, i reflexionar sobre la diversitat i la convivència des de la mirada de l’alumnat. A través de la recollida de dades, xerrades de sensibilització, activitats de recerca i visites a diferents serveis, els i les estudiants han pogut entendre millor els processos migratoris i les experiències d’acollida, tant al centre com a la ciutat.

Una revista com a resultat educatiu i creatiu

Un dels aspectes més destacats del projecte ha estat la creació col·lectiva d’una rèplica de la revista municipal Viure Sant Boi, elaborada íntegrament per l’alumnat de 4t d’ESO. Per grups, van dissenyar diferents propostes de revista, i una d’elles ha estat seleccionada com a versió final.

Aquest format innovador substitueix l’habitual informe final del projecte i reflecteix tant l'anàlisi de dades com les reflexions i testimonis de l’alumnat, amb un enfocament creatiu, proper i divulgatiu. A través de les pàgines d’aquesta revista, es poden descobrir articles sobre la multiculturalitat i la interculturalitat, l’origen del projecte “Orígens” i l’estudi de població del barri de Ciutat Cooperativa, així com reportatges que expliquen l’evolució de les migracions a Catalunya i les causes que les motiven. La publicació també inclou testimonis personals —com els de l’Aharon, el Rondy, la Faustina o el Karim— que posen rostre i veu a les experiències migratòries. Tot plegat, una mirada coral i compromesa que ens acosta a la realitat de la diversitat cultural de la ciutat i a la força comunitària que la caracteritza.

Vídeos d’acollida en quatre idiomes

A més, l’alumnat de l’Aula d’Acollida i d’altres alumnes que han realitzat el Servei Comunitari han elaborat quatre vídeos d’acollida dirigits a les persones nouvingudes. Les càpsules, en romanès, darija, guaraní i panjab, ofereixen informació pràctica sobre serveis i equipaments del municipi i de l’institut, amb l’objectiu de facilitar el procés d’integració i contribuir a una ciutat més inclusiva.

Els vídeos han estat elaborats amb el suport tècnic i pedagògic del professorat i les tècniques municipals, i es poden consultar a través de la revista publicada per l’alumnat.

Un projecte de ciutat amb mirada transformadora

“Orígens” és un projecte que connecta educació i ciutadania, on els i les joves esdevenen agents actius de canvi. La proposta ha aconseguit vincular l’aprenentatge curricular amb la realitat social i posar en valor la diversitat com a element de riquesa.

Continuïtat i reconeixement

Tot i que encara no s’ha confirmat si el projecte continuarà en els propers cursos, hi ha una clara voluntat compartida de donar-li continuïtat. “Orígens” es consolida així com una aposta educativa amb impacte real en la comunitat, contribuint a construir una ciutat més justa, inclusiva i cohesionada.

El cas és que la implicació de l’alumnat ha estat exemplar. Tal com explica el professorat del centre:

“L’alumnat es va implicar moltíssim, i per ser un projecte realitzat durant la darrera setmana de curs, estem molt orgullosos del que hem aconseguit. La temàtica els ha semblat molt interessant i s’ho van prendre molt seriosament.”

També volem reconèixer l’entrega i la trajectòria del professorat impulsor del projecte, que valorava així el seu tancament:

“Amb ‘Orígens’ conclou una etapa de vuit anys amb el que hem crescut molt a nivell professional i hem fet grans coses plegats.”

Aquest projecte esdevé un exemple inspirador d’Educació per a la Ciutadania Global, i alhora una mostra del potencial transformador de l’educació quan aquesta es vincula a la comunitat, a la realitat social i al desenvolupament personal i col·lectiu dels i les joves.