Innovació per detectar fuites d'aigua a la xarxa de reg

Quan fa poc temps que ens hem acomiadat de les restriccions per la sequera, a Sant Boi posem en marxa un sistema innovador per detectar fuites i anomalies a la xarxa de reg.
Una nova tecnologia permet reduir el consum d'aigua aigua i els costos de manteniment de la xarxa
Uns sensors de fibra òptica instal·lats a dintre de les tuberies d’aigua de reg permeten localitzar amb precisió on hi ha una fuita d’aigua i reparar-la ràpidament. No cal, doncs, fer cap tipus d’obra per detectar la fuita, com passava fins ara.
La mesura s'ha implantat com a prova pilot a les conduccions de la carretera Santa Creu de Calafell. Més endavant es podrà aplicar també a altres punts de la xarxa.
La nova solució tecnològica permet reduir el consum d’aigua i els costos de manteniment de la xarxa¡. S’estima que permetrà estalviar 10.000 m3 d’aigua l’any (20.000 euros anuals).
Més eficiència a la xarxa de reg
La xarxa municipal de reg de l’Ajuntament de Sant Boi ja disposava de comptadors digitals, sistema de telegestió i avís de fuites, que garantien una eficiència hídrica superior al 90%.
Per augmentar-la encara més, s'ha cercat una solució tecnològica innovadora.
Una convocatòria internacional
El nou sistema de detecció de fuites és fruit d’un repte plantejat a mitjans de 2024 pel Laboratori d’Innovació Oberta de l’Aigua, que desenvolupen conjuntament Aigües de Barcelona i MWC Capital amb el suport de l’Ajuntament.
Es va fer una convocatòria internacional de solucions tecnològiques i el resultat van ser sis empreses finalistes d’Espanya, França i Alemanya.
L'empresa Fibsen va guanyar una convocatòria amb empreses finalistes d'Espanya, França i Alemanya
La guanyadora va ser Fibsen, ‘start up’ de la Universitat Politècnica de València, que durant els darrers mesos ha desplegat la seva solució a la ciutat.
L’empresa ha comptat amb la col·laboració de les brigades municipals i l’Espai Beta de Coboi lab, el laboratori d’innovació pública de Sant Boi.
L’execució de la prova pilot està finançada pel Laboratori d’Innovació Oberta de l’Aigua.