Reconeixem el compromís del comerç de proximitat amb el Comerç Just

Aquest mes de juny, des de l’Ajuntament de Sant Boi culminem el curs 2024-25 amb una acció simbòlica però significativa: la visita als establiments de la ciutat que ofereixen productes de comerç just. Els hem fet el lliurament d’un petit obsequi i d’una enganxina amb el distintiu “Aquí, comerç just”, que acredita el seu compromís amb un consum responsable i solidari.
Aquesta iniciativa forma part del procés d’acreditació com a Ciutat pel Comerç Just, un reconeixement internacional que a Sant Boi hem obtingut aquest 2025. Amb aquest distintiu, hem esdevingut la segona ciutat catalana en rebre’l.
Comerços implicats i accions realitzades
Durant aquest curs, des del grup motor del projecte —format per entitats del Consell de Cooperació i serveis municipals— hem impulsat accions per fer visible el comerç just als establiments de proximitat. Una de les principals ha estat la creació d’un plànol de ciutat i la distribució del distintiu “Aquí, comerç just” als comerços que ja ofereixen algun producte amb certificació.
Aquests establiments han estat:
- Eix Solucions Gràfiques – Estampació de samarretes i impressió digital
- Dharana – Centre de Ioga – Xocolata i infusions
- Tot Natural – Sucre, cafè, te, infusions, xocolata, cacau i productes de cosmètica
- Naturalia – Sucre, cafè, te i infusions, xocolata, cacau i cosmètica
- Verdeesperanza – Productes de cosmètica i encens
- La Vecina Coffee House – Xocolata i batuts de xocolata
- El Rincón Paisa – Cafè
- Bar del Casal de Cal Ninyo – Cafè
També cal destacar que diversos supermercats i cadenes comercials amb presència a la ciutat ofereixen productes de comerç just, i figuren igualment en el plànol com a punts de consum responsable.
Aquest reconeixement públic vol agrair el paper del comerç de proximitat i dels establiments compromesos, que contribueixen a fer accessible el comerç just i promoure una cultura de consum conscient a Sant Boi.
Però... què és el Comerç Just?
El Comerç Just és un sistema comercial que busca una major equitat en el comerç internacional. Es basa en el diàleg, la transparència i el respecte, i contribueix al desenvolupament sostenible oferint millors condicions comercials i garantint els drets de les persones productores i treballadores, especialment del Sud Global.
Un producte de Comerç Just compleix criteris com:
- Condicions laborals i salaris dignes
- Prohibició de l’explotació infantil i del treball forçat
- Igualtat de gènere i llibertat d’associació
- Funcionament democràtic de les organitzacions productores
- Relacions comercials estables i preu just garantit
- Respecte pel medi ambient i aposta per la qualitat
És important no confondre el Comerç Just amb etiquetes com “ecològic”, “de proximitat” o “quilòmetre 0”. Mentre que aquestes es centren en aspectes mediambientals o territorials, el Comerç Just posa el focus en les condicions socials, laborals i econòmiques dels productors i productores.
Els segells de Comerç Just que certifiquen aquestes condicions són:
- Fairtrade
- WFTO – Organització Mundial de Comerç Just
- Naturland Fair
- SPP – Segell de Petits Productors/es
- Fair for Life
Una mirada cap al curs vinent
De cara al proper curs, el projecte seguirà creixent amb noves accions de sensibilització, especialment dirigides a la ciutadania, l’àmbit educatiu i el comerç local. Aquest full de ruta culminarà el maig de 2026 amb la celebració del Mes del Comerç Just, moment clau per continuar fomentant un model de consum que contribueixi a un món més just, solidari i sostenible.
Aquesta iniciativa s’emmarca en la Xarxa de Municipis pel Comerç Just i les Economies Transformadores, de la qual Sant Boi forma part. Es tracta d’un espai de treball, articulació i incidència que promou pràctiques econòmiques basades en el respecte als drets humans, la justícia global i la sostenibilitat ambiental. La xarxa és dinamitzada per LaCoordi amb el suport de la Diputació de Barcelona.