Formació a persones aturades per aprendre els oficis del mercat

22.10.2024
Parada on es fa la formació al Mercat Municipal de Torre de la Vila
A Sant Boi, les classes es fan a l'interior del Mercat Torre de la Vila

El Mercat de Torre de la Vila ha acollit la presentació d'un projecte de formació per ensenyar a persones a l'atur l'ofici de paradistes als mercats municipals.

És una prova pilot de la Diputació de Barcelona iniciada a Sant Boi, on 13 persones ja estan aprenent a manipular carn, aviram i productes de xarcuteria i a preparar comandes, entre altres coneixements pràctics.

Dos mercats de Manlleu i Mataró també participen en la prova pilot, i una vintena més de municipis de la província de Barcelona ja s'han interessat per la iniciativa.

Una via cap  la inserció laboral

L'objectiu és garantir el relleu a les parades formant professionals que vulguin recuperar aquests oficis i dedicar-s'hi, amb possibilitats reals d'inserció laboral.

Un alumne aprèn a tallar carn
La prova pilot dona opcions per a la inserció laboral

Les persones participants poden tenir opció de treballar a mercats municipals o d'emprendre per tenir una parada pròpia i contribuir així a dinamitzar aquests equipaments.

La formació es fa a l'interior dels mercats mateixos, on l'alumnat pot relacionar-se amb paradistes i, fins i tot, amb la possible futura clientela.

La importància dels mercats municipals

La presentació del projecte ha anat a càrrec de l'alcaldessa de Sant Boi i presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i la diputada de Comerç i Consum, Olga Serra.

Acte de presentació de la prova pilot
La Diputació de Barcelona i l'Ajuntament col·laboren en aquesta prova pilot

Lluïsa Moret ha explicat que és important "visibilitzar la importància dels mercats municipals a les nostres ciutats", ja que garanteixen una oferta de productes de proximitat, frescos i de qualitat i "són punts de referència de la vida quotidiana dels barris i, per tant, de la cohesió social".

Lluïsa Moret: "Els mercats municipis són punts de referència de la vida quotidiana dels nostres barris"

La formació ocupacional d’Auxiliar de mercat polivalent té una durada de 134 hores i es du a terme durant els mesos d'octubre i novembre.

El projecte es finança amb fons europeus Next Generation.